Állami szinten ellenőrzik az ausztriai fejkendőtilalom betartását

A tilalmat a kancellár, Sebastian Kurz pártja, a szeptember végi választásokon is győzelemre esélyes Osztrák Néppárt a 11 évesnél idősebb lányokra, illetve a muszlim tanárnőkre is kiterjesztené.

Magyar Nemzet Online
Forrás: Derstandard.at2019. 09. 09. 16:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az elmúlt tanév végén szavazta meg az osztrák törvényhozás azt a jogszabályt, amely a fejkendőviselést szabályozza az ausztriai óvodákban és az iskolákban, a 11 éven aluli diáklányok számára. A még az előző, ÖVP-FPÖ kormánykoalíció által előterjesztett fejkendőviselési tilalom hivatalosan deklarált célja a muszlim lányok minél sikeresebb integrációja.

Az oktatási miniszter, Iris Rauskala vezetésével igyekszik az állam a tilalom által érintett oktatási intézményeket segíteni annak végrehajtásában, többek között egy olyan hírlevelet adtak ki, amelyben gyakorlati útmutatót adnak a jogszabály megfelelő végrehajtásához.

A fejkendőviselési tilalom jelentősen tematizálta az ausztriai közbeszédet. Az osztrák oktatási minisztérium közlése szerint a tilalomnál nem az azt viselő szándékát nézik, hanem hogy egy külső szemlélő miként értelmezheti azt – írja a derstandard.at.

Az intézkedés egyébként részletesen igyekszik szabályozni azt is, hogy a fejkendőnek milyen viselési módja számít tilosnak, például azt is, hogy nem csak a teljes hajzatot elfedő kendő tilos, hanem akkor sem hordható, ha meghatározott egységnyi haj kilátszik alóla.

A tilalmat egyébként a kancellár, Sebastian Kurz pártja, a szeptember végi választásokon is győzelemre esélyes Osztrák Néppárt a 11 évesnél idősebb lányokra, illetve a muszlim tanárnőkre is kiterjesztené, mondván: a tanárnők a fejkendő viselésével „hallgatólagosan aláássák az állam semlegességét, és egy olyan társadalmi rendet népszerűsítenek, amelyben a nő társadalmi helyzete eltér a felvilágosult nyugati társadalmakétól”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.