Amerikai gesztus Varsónak

Az amerikai katonai kontingens lengyelországi létszámának növeléséről, amerikai vadászgépek és amerikai cseppfolyósított gáz vásárlásáról kötöttek megállapodásokat.

2019. 06. 13. 12:54
U.S. President Trump welcomes Poland's President Duda at the White House in Washington
Folyamatosan erősödnek a két ország stratégiai kapcsolatai Fotó: REUTERS/Leah Millis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai katonai kontingens lengyelországi létszámának növeléséről, amerikai vadászgépek és amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) vásárlásáról kötött megállapodásokat az Egyesült Államok és Lengyelország – jelentette be tegnap Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, miután a Fehér Házban fogadta Andrzej Duda lengyel államfőt. Andrzej Duda hatnapos körúton vesz részt az Egyesült Államokban, a tegnapi a második látogatása volt a Fehér Házban, ami elemzők szerint egyértelmű jele annak, hogy Donald Trump elnökségének kezdete óta jelentősen megerősödött a két ország stratégiai szövetsége.

– Andrzej Duda látogatása a nagyon jó lengyel–amerikai kapcsolatok bizonyítéka – nyilatkozta a lengyel közszolgálati rádiónak Stephen Mull egykori varsói amerikai nagykövet.

Lengyelországban jelenleg mintegy 4500 amerikai katona tartózkodik úgynevezett állandó rotációs jelleggel, a személyi állományt félévente cserélik. A NATO balti térségbeli és kelet-európai jelenlétének megerősítéséről a katonai szövetség tagállamai azután döntöttek, hogy Oroszország elcsatolta a Krím félszigetet. A lengyel politikai elit, de különösen a jelenlegi nemzeti-konzervatív kormány ellenségesen viszonyul Oroszországhoz, Duda ezért tavalyi szeptemberi washingtoni látogatása alkalmával egy állandó amerikai katonai támaszpont létesítését vetette fel az amerikai elnöknek, amit a lengyel államfő Fort Trumpnak nevezett. Varsó még azt is felvetette, hogy a mintegy kétmilliárd dollárra rúgó költségeket maga állja.

Folyamatosan erősödnek a két ország stratégiai kapcsolatai
Fotó: REUTERS/Leah Millis

– Nyilvánvaló, hogy ha a biztonságunk megerősítéséről van szó, részt kell vállalnunk a költségek megtérítésében – mondta néhány nappal ezelőtt a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban Andrzej Duda. A tegnapi sajtótájékoztatón kiderült, nem lesz állandó amerikai bázis, mint amilyen a németországi Rammsteinben, csupán a katonák létszámának mintegy ezer fővel történő emelése és infrastruktúra-fejlesztés valósul meg, amelyet Donald Trump szavai szerint teljes egészében Varsó fog finanszírozni.

Az amerikai elnök azt is közölte, hogy Lengyelország 32 darab ­F–35-ös amerikai vadászrepülőgépet kíván vásárolni a régi, szovjet gyártmányú ­MiG–29-es és Szu–22-es vadászbombázók helyére, illetve az orosz gáztól való függősége csökkentése érdekében növeli amerikai LNG-importját. Ezzel kapcsolatban Trump azt mondta: az egyoldalú energiafüggőség egyetlen ország szuverenitásának sem tesz jót.

A Bloomberg szerint Trump és Duda tárgyalásain a Huawei-ügy is szóba kerülhetett, hiszen az amerikai diplomácia igyekszik minden euró­pai szövetségesét lebeszélni arról, hogy a kínai telekommunikációs vállalat részvételével építsenek ki új generá­ciós (5G) távközlési hálózatokat piacai­kon. Míg Varsó ebben a tekintetben is együttműködik Washingtonnal, addig Berlinnel fokozatosan romlik Trumpék viszonya, hiszen a német kormány sem a Huawei, sem az orosz gázimport, sem a védelmi költségvetés növelése terén nem engedelmeskedik Washingtonnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.