Andrzej Duda: EU-csatlakozási időpontra van szükség a nyugat-balkáni országok számára

A lengyel államfő Poznanban hangsúlyozta: az új uniós vezetésnek nem szabad mellékvágányra terelnie a bővítési folyamatot.

Forrás: MTI2019. 07. 05. 13:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konkrét csatlakozási időpont kitűzését sürgette a nyugat-balkáni országok számára Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Poznanban, a térség európai uniós integrációjával foglalkozó úgynevezett berlini folyamat csúcstalálkozóján.

A hat nyugat-balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia), valamint – a rendezvény házigazdáján kívül – kilenc uniós tagállam kormány- és államfőinek találkozóján Andrzej Duda kijelentette: „európai közösségként kötelesek vagyunk konkrét csatlakozási időpontot meghatározni, nem a nyilatkozatokat szaporítani”. Lengyelország nem egyezik bele abba, hogy a nyugat-balkáni országok „olyan futóversenyen vegyenek részt, amelyen nem látni a célt” – fogalmazott.

Szorgalmazta, hogy a poznani csúcstalálkozó „ilyen világos nyilatkozattal érjen véget”.

Hangsúlyozta: az új uniós vezetésnek nem szabad mellékvágányra terelnie a bővítési folyamatot, az EU-nak tanúságot kell tennie arról, hogy „az európai projekt eleven”. Sajnálatát fejezte ki, hogy az EU Tanácsa júniusban elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megnyitását Albániával és Észak-Macedóniával.

Felidézte: mindkét állam teljesítette reformvállalásait, az Európai Bizottság ezt pozitívan értékelte, közben pedig az EU-ban politikai vita alakult ki „nem is magáról a csatlakozásról, csupán a csatlakozási tárgyalások megnyitásáról”.

„Az EU-nak nem így kellene viszonyulnia a nehéz reformokat megvalósító országokhoz” – kifogásolta Duda, aki szerint az ilyen hozzáállás aláássa az egész unió hitelességét.

„Az ilyen következetlenséget kihasználják majd a Nyugat-ellenes körök és azok az államok, amelyek a térség euroatlanti ambícióinak gyengítésére törekednek” – vélekedett.

A háromnapos, szerdán kezdődött, szakértői tanácskozásokat is magában foglaló csúcstalálkozó során csütörtökön gazdasági, kül- és belügyminiszteri értekezletet tartottak. Péntek délelőtt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megnyitotta a – többek között Angela Merkel német kancellár és Theresa May brit miniszterelnök részvételével rendezett – zártkörű plenáris ülést, melyen, mint Morawiecki elmondta, mindenekelőtt gazdasági témákra összpontosítanak.

A csatlakozási tárgyalásokat az EU eddig Montenegróval (2012) és Szerbiával (2014) kezdte el. Észak-Macedónia 2005 óta, Albánia pedig 2014 óta pályázik EU-csatlakozásra.

A berlini folyamatot 2014-ben a német kormány kezdeményezte, Lengyelország 2018-ban csatlakozott hozzá. Varsó a soros elnöke idén a szervezetnek, melynek résztvevője az EU tagállamai közül még Ausztria, Bulgária, az Egyesült Királyság, Görögország, Horvátország, Franciaország, Németország, Olaszország és Szlovénia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.