Angela Merkel az országvezetőknek: ezt elrontottuk!

Az uniós állam-és kormányfők csütörtökön, késő estig tartó értekezletükön vitatták meg a járványhelyzetet. Az ülést követően Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben bejelentette, hogy 220 millió euróval fogják támogatni a betegek egyik tagállamból a másikba történő szállítását. Angela Merkel kancellár kritikával illette a szerinte megkésett szigorításokat, Emmanuel Macron francia elnök pedig a nizzai terrorcselekmény politikai körülményeiről is beszélt a kollégáinak.

2020. 10. 29. 22:49
null
A kancellár szerint megkésetten cselekedtek az uniós tagállamok. Fotó: H.Hascke Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Járványügyben tartottak uniós csúcsértekezletet csütörtök este az európai állam-és kormányfők, a virtuális találkozón Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte. A kormányfő az Európai Tanács ülését megelőzően a visegrádi országokkal is videókonferenciás egyeztetést tartott. Brüsszelben az ülést összehívó Charles Michel, az Európai Tanács elnöke adott rövid sajtónyilatkozatot a tárgyalásokat követően, ebben elmondta:

az országvezetők a tesztelés, a kontaktkutatás és a vakcina-stratégia kérdésében osztották meg egymással a gondolataikat.

Az oltóanyag ügyében négy szempontot vitattak meg. Elsőként, hogy a vakcina elosztásának igazságos módon kell történnie, majd az uniós tagállamoknak harmonizálniuk kell, hogy melyik csoportokat oltatják be először. Michel szerint egyetértés volt abban, hogy a krónikus betegek, illetve az egészségügyi személyzet vakcinával való ellátása kulcsfontosságú. Harmadik szempont, hogy logisztikai tervezést igényel a folyamat, már most beszélni kell az oltóanyag tárolásának és szállításának módjáról.

Az utolsó és talán legfontosabb dimenzió volt, hogy az EU és a nemzeti kormányok a vakcina létét miképp kommunikálják majd a lakosságnak, hogyan küzdenek a vírustagadókkal és álhírekkel szemben.

Budapest, 2020. október 29.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencián egyeztet a visegrádi partnerekkel (V4) és az Európai Tanács tagjaival a koronavírus-járvány kezelésérõl a Karmelita kolostorban 2020. október 29-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Angela Merkel nem volt boldog, odaszólt kollégáinak

Az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen csütörtök késő este bejelentette,

hogy 220 millió eurót szabadítanak fel annak érdekében, hogy azokból az országokból, ahol elfogyott a kórházak kapacitása, el lehessen szállítani a betegeket.

A Magyar Nemzet írt róla korábban: Hollandiában és Belgiumban gyakorlatilag megteltek az intenzív osztályok, így Németországba kezdték szállítani a vírusos eseteket.

Von der Leyen szerint szintén még az év végéig megvalósítják a kontaktuskutatást segítő online formanyomtatványok egységesítését. A bizottsági elnök egyúttal arra kérte az európaiakat, hogy tartsanak ki, a továbbiakban is kövessék a járványügyi szabályokat.

Források szerint a német EU-elnökséget irányító Angela Merkel épphogy kritikával illette az intézkedéseket, mondván: az európai kormányok nagyon későn cselekedtek, a jövőben korábban le kell vonni a tanulságokat a hasonló helyzetekben. Merkel szerint most az a helyzet állt elő, hogy a pandémia irányítása kicsúszott a kezekből -

idézték az ülés részleteit diplomaták.

Egy holland kórházból szállítanak el vírusos esetet. Németországból jött a segítség
Fotó: Reuters

A nizzai merénylet is téma volt

Bár sokan arra számítottak, hogy a nizzai merénylet nyomán Emmanuel Macron államfő nem tud majd részt venni a virtuális megbeszélésen, a francia elnök mégis asztalhoz ült kollégáival.

Források szerint magától értetődően szóba hozta az újabb brutális terrorcselekményt, amit aztán összefüggésbe hozott az iszlám szeparatizmus elleni törvénytervezetével. – A sajtó egy része a tervezet tartalmát szándékosan eltorzította – érvelt Macron az ülésbe betekintést nyertek elmondása szerint.

Recep Tayyip Erdogan nevét – aki a napokban egy nyilatkozatában megkérdőjelezte a francia elnök mentális épségét annak iszlám-politikája miatt – mégis a görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz hozta elő, aki szerint a török elnök retorikája sodorja veszélybe Európát. (Ismert, a görög-török konfliktus a Földközi-tengeren az utóbbi hónapokban mind jobban elmérgesedett, Micotákisz az Európai Tanácson belül az egyik leginkább törökellenes hang – a szerk.)

A huszonhét állam- és kormányfő csütörtök este közös nyilatkozatot is kiadott a nizzai események nyomán. Ebben azt írták: a világ valamennyi vezetőjétől azt várják, hogy dolgozzon a közösségek és vallási csoportok közötti párbeszéd építésén, ahelyett, hogy éket verne azok közé.

Egybehangzó vélemények szerint a nyilatkozat utolsó mondata szólhat Erdogan elnöknek. Charles Michel késő esti sajtónyilatkozatában külön ki is emelte, hogy az ülésen ismét szót kellett ejteni Ankaráról, a török kérdést részletesebben pedig a decemberi EU-csúcson vitatják meg a vezetők.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.