Angliában az ökörszem és az őszapó vígan él

Angliában is változik az éghajlat, aminek nyertesei és vesztesei egy­aránt vannak. Egy most közzétett tanulmány szerint az elmúlt fél évszázadban bekövetkezett változás sokkal több madárfajnak kedvezett, mint amennyit károsan érintett.

2019. 09. 05. 16:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A British Trust for Ornithology és a Natural England kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy Angliában az általuk elemzett 68 madárfaj közül 23 számát jelentősen befolyásolta az éghajlatváltozás 1966 és 2015 között. A 23-ból 19-nél volt pozitív a hatás, a maradék négy esetében azonban egyértelműen romlottak a tendenciák.

A nyertesek közé tartoznak azok a fajok, amelyek a melegebb teleket részesítik előnyben, erre példa az ősz­apó és az ökörszem. Az éghajlatváltozás kedvezményezettjei között olyan fajok is akadnak, amelyek az enyhébb időjárásnak köszönhetően délről észak felé terjeszkedtek – ebbe a csoportba tartozik például a kis kócsag. Tizenhárom faj esetében több mint tíz százalékkal gyarapodott az állomány.

– Az általunk tapasztalt változások mértéke azt mutatja, jelentős változást élünk meg. A madarak kiváló indikátorok, mivel sok esetben a tápláléklánc csúcsa közelében vannak. Létük a rovaroktól és az élőhelyük minőségétől függ – mondta a New Scientist tudományos portálnak James Pearce-Higgins, aki Humphrey Crickkel a Bird Study lapban írt beszámolót.

A madárvilág esetében a hőmérséklet-emelkedésnek Angliában eddig inkább előnye volt, mint hátránya, de ­James Pearce-Higgins szerint a pozitívumok gyorsan átválthatnak hátrányos körülményekre. Mint minden élőlény esetében, a madaraknál is az éghajlatváltozás csak az egyik tényező: a földhasználat megváltozása, az intenzív gazdálkodás, a természetes élőhelyek csökkenése egyaránt szerepet játszik az életükben. – A védett területek növelésével, a meglévők átgondoltabb kezelésével a madarak könnyebben alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez – mondja Pearce-Higgins.

A körülmények itthon is változnak. A nagyüzemi mezőgazdaság és a klímaváltozás csökkentette a madarak élőhelyeit, a növényvédő szerek használata tovább pusztítja a madarakat és táplálékbázisaikat. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a Magyar Hírlapnak arról beszélt, hogy a korábbi mennyiségnek gyakran alig tizedére fogyatkoztak az állományok. A vetési varjú állománya 93 százalékkal apadt, a hajdani 250 ezer pár helyett ma mindössze 23 ezer található Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.