Ausztria az egyik legfontosabb szövetségese Magyarországnak

Szijjártó Péter: A migránsok kötelező letelepítési kvótájának elutasítása mindkét ország számára fontos.

Forrás: MTI2020. 09. 25. 14:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria az egyik legfontosabb és legszorosabb szövetségese Magyarországnak – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Karoline Edtstadlerrel osztrák Európai Unióért és alkotmányért felelős miniszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: nagyra becsülik a jelenlegi osztrák kormányt, és bár vannak kérdések, amelyek tekintetében eltér az álláspontjuk, nem hagyják, hogy ezek „túszul ejtsék” az együttműködést.

Kifejtette: lényeges területeken ért egyet a két ország, ilyen az EU bővítése a Nyugat-Balkán felé és az illegális bevándorlók kötelező letelepítési kvótájának elutasítása. Az Európai Bizottság új migrációs paktumáról elmondta: Magyarország rendkívül negatívan ítéli meg, amit az uniós testület letett az asztalra, mert úgy tűnik, Brüsszel nem tanult az elmúlt évek hibáiból és nem adta fel a bevándorláspárti politikáját. Ez a csomag egy reménytelen kísérlet, hogy ne nevezzék kvótának azt, ami valójában az – fogalmazott.

Karoline Edtstadler, Ausztria Európai Unióért és alkotmányért felelős minisztere és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MTI

Az előterjesztés a migránsok szétosztásáról szól, amit Magyarország nem támogat. Ha most újabb illegális migrációs hullámok lennének, azok már komoly egészségügyi kockázatot is jelentenének, ezért továbbra is az a magyar álláspont, hogy a migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell, de ez a csomag még mindig a kezelésnél tart – mutatott rá. Szijjártó Péter közölte: a határt továbbra is erősen védik és nem engedik meg illegális migránsok érkezését az ország területére.

Kitért rá: más közép-európai országokhoz hasonlóan az Európai Bíróság előtt támadják meg az EU mobilitási csomagját, amely bürokratikus intézkedésekkel hozza hátrányos helyzetbe a közép-európai szállítmányozási vállalatokat. Megjegyezte: Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a harmadik legnagyobb beruházó az országban, és 2500 itt működő osztrák cég mintegy 70 ezer embernek ad munkát.

Kérdésre a külügyminiszter elmondta: a magánéletét és a közéleti tevékenységét élesen elválasztja egymástól. Már korábban is többször szerepelt a közösségi oldalán, hogy alkalmanként helikopterrel utazik, de úgy tűnik, ez eddig „nem mindenkinek tűnt fel” – fogalmazott. Közölte: akkor használta a rendőrség helikopterét, amikor szükség volt rá, hogy elvégezze a munkáját, amellyel a választók megbízták és amely a magyarok érdekét szolgálja. „Nem szórakozásról van szó, hanem munkavégzésről” – jelentette ki, méltatlannak nevezve a kritikákat.

Ugyancsak kérdésre Szijjártó Péter közölte: a koronavírus-járvány elleni védekezésben nem haboznak meghozni egy olyan döntést sem, amellyel meg tudják védeni a magyarok életét, egészségét és a gazdaság működőképességét. Ha a körülmények lehetővé teszik, hogy enyhítsenek a korlátozásokon, enyhítenek, és ha szigorítani kell, akkor pedig szigorítanak – mondta. Azt is elmondta: elfogadhatatlan, hogy a szolidaritás csak az illegális bevándorlók befogadása lehet, erre Magyarország nem hajlandó, akkor sem, ha emiatt sok politikai támadással kell szembenéznie. A határvédelem is a szolidaritás egy formája, mert ezzel megakadályozták, hogy illegális bevándorlók tömegei jussanak el más európai országokba is – emlékeztetett.

Karoline Edtstadler hangsúlyozta: Magyarország megbízható partnere Ausztriának, baráti ország, az együttműködésük nagyon fontos, és ennek így kell maradnia a jövőben is. A bizottság migrációs csomagjáról elmondta: az illegális bevándorlás kezelésére a kötelező szétosztás nyilvánvalóan nem működik, ez az irány kudarcot vallott. Fontos a szolidaritás, de annak más formája is van, nemcsak az illegális bevándorlók befogadása – vélekedett. Az osztrák miniszter kiemelte a jogállamiság jelentőségét, azt mondta, ez országa számára olyan alapérték, amellyel kapcsolatban nem lehetséges a kompromisszum.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.