Az állítólagos csalások kivizsgálását kezdeményezte Romániában a szociálliberális kormánykoalíció

Parlamenti különbizottság felállítását kezdeményezte hétfőn a kétkamarás román parlament együttes házbizottsága: a testület a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson elkövetett állítólagos csalásokat hivatott kivizsgálni.

Forrás: MTI2019. 06. 24. 20:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különbizottságot a két ház együttes ülésén hozzák majd létre.

Viorica Dancila kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke hétfőn koalíciós partnerével, a liberális ALDE-t vezető Calin Popescu Tariceanu házelnökkel egyeztetett. Ezt követően jelentette be a parlamenti különbizottság felállítását arra hivatkozva, hogy – mint fogalmazott – a lakossággal szembeni kötelességük tisztázni az igazságot a sajtó által jelzett csalásgyanúval kapcsolatban.

A kormányzati média a választások óta eltelt hónapban folyamatosan azt sugallta, hogy a jobbközép ellenzéknek a külföldi szavazókörzeteknél szervezett „választási turizmussal” és a hívei által gyakorolt többszörös voksolással sikerült megnyernie az EP-választást. Elsőként a külképviseleteknél kialakult sorok miatt magyarázkodni kényszerülő Teodor Melescanu külügyminiszter beszélt arról, hogy egyes nyugati országokban buszokkal érkező román állampolgárok okoztak torlódást.

Serban Nicolae, a PSD szenátusi frakcióvezetője azt hozta fel példaként az állítólagos választási csalásokra, hogy egy Spanyolországban szavazni készülő román állampolgár adatainak ellenőrzésekor az informatikai rendszer jelezte: az illető aznap egy – több ezer kilométernyire lévő – Ialomita megyei szavazókörben is leadta voksát.

A kormányfő az állítólagos választási csalásokat kivizsgáló különbizottság megalakítását „csomagban” jelentette be azzal, hogy – a jobboldali Klaus Iohannis államfő felszólításának megfelelően – a parlament hamarosan törvénymódosítást fogad el a diaszpórában élők voksolásának megkönnyítésére, és ennek érdekében rendkívüli ülésszakon folytatja munkáját a parlament a június 30-án véget érő tavaszi ülésszaka után. Dancila szerint a koalíció olyan megoldást tervez, amely lehetővé teszi, hogy a külföldön élő román állampolgárok több napon keresztül voksolhassanak, illetve az elnökválasztásokra is ki fogják terjeszteni a levélben történő voksolás lehetőségét.

A román kormány vezető erejét képező PSD május 26-án történelmi mélypontnak számító 22 százalékos eredményt ért el, koalíciós partnere, az ALDE pedig be sem jutott az európai törvényhozásba. Az EP-választás a jobbközép pártok előretörését hozta Romániában, és a jobboldali elnök által aznapra kiírt korrupcióellenes népszavazás is érvényesnek és eredményesnek bizonyult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.