Az amerikai cégek magyarországi beruházásaikban emelik a kutatás-fejlesztés arányát

Az amerikai vállalatok azon túlmenően, hogy tovább kívánják bővíteni és modernizálni magyarországi beruházásaikat, kapacitásaikat, növelni tervezik ezeken belül a kutatás-fejlesztés arányát – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Washingtonban találkozott amerikai vállalatok vezetőivel.

Forrás: MTI2019. 02. 06. 7:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus magyar idő szerint szerda hajnalban telefonon nyilatkozott az MTI-nek. Elmondta, hogy 16 amerikai nagyvállalat – köztük a General Electric, a Google, az ExxonMobil és az AT and T. – vezetőjével tárgyalt. A miniszter közölte: a cégek elégedettek a magyar üzleti és beruházási környezettel, kifejezetten pozitívan értékelik a józan észre alapozott gazdaságpolitikai döntéseket, elsősorban az alacsony adókat.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az amerikai-magyar kapcsolatok fontos pillérei az amerikai beruházó cégek, amelyek a második legnagyobb beruházói közösséget jelentik Magyarországon.

Immár 1700 amerikai vállalat 105 ezer embernek ad munkát Magyarországon – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy az amerikai vállalatokkal az együttműködés rendkívül fontos a magyar gazdaság korszakváltása szempontjából, amikor fejlesztésorientált időszakba lép a magyar gazdaság.

Az amerikai cégek Magyarországon olyan munkahelyeket teremtenek, amelyek magas hozzáadott értéket képviselnek, és ennek révén fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság új dimenzióba helyezésében – tette hozzá.

Szijjártó Péter megbeszélésein biztosította az amerikai cégeket arról, hogy jól döntenek, amikor Magyarországra jönnek, tekintettel arra, hogy Közép-Európa az európai növekedés motorjává vált, amit bizonyít, hogy tavaly a visegrádi országok és Németország kereskedelmi forgalma 73 százalékkal meghaladta a német-francia kereskedelmi forgalmat, és 80 százalékkal a német-amerikait.

További előny, hogy magyar beruházásaik nyomán az amerikai cégek globális versenyképessége is erősödik, mivel magyarországi termelésük döntő többségét – magyar szemszögből – exportra, azaz a világpiacra szánják, és értékesíteni is tudják – közölte a miniszter.

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország ugyan a 92. lakosainak számát tekintve a világ országainak sorában, ám a 34. legjelentősebb exportőr, ami a magyar gazdasági növekedés 4 százalék fölötti szinten tartásához nagy mértékben hozzájárul – mondta Szijjártó Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.