Az eddigi legnagyobb tüntetésen követelték Pasinján távozását

A karabahi harcokban elszenvedett vereségért a miniszterelnököt okolják, új választást akarnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 05. 21:04
PASINJÁN, Nikol; ALIYEV, Ilham; PUTYIN, Vlagyimir
Jereván, 2020. december 5. A Nikol Pasinján örmény miniszterelnök lemondását követelõ tüntetõk Jerevánban 2020. december 5-én. Az ellenzék a hegyi-karabahi harcok lezárásáról szóló háromoldalú megállapodás november 10-i aláírása miatt tiltakozik. A Nikol Pasinján, Vlagyimir Putyin orosz államfõ és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök tûzszüneti megállapodása értelmében Örményországnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, általa korábban megszállt régiót. MTI/AP/PAN Photo/Hrant Hacsatrjan Fotó: Hrant Hacsatrjan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi legnagyobb, legalább 15 ezer fős tüntetésen követelte szombaton Jerevánban az örmény ellenzék Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását amiatt, hogy november elején megállapodást kötött Azerbajdzsánnal a karabahi harcok lezárásáról, és ezzel jelentősen csökkent az örmények ellenőrizte terület.

Az országban komoly belpolitikai válságot okozott a megállapodás. Azóta rendszeresen tüntet az ellenzék, árulónak tartja Pasinjánt, aki viszont nem hajlandó lemondani, legfeljebb átalakítani a kormányát. A tüntetés idején is megismételte a miniszterelnök a televízióban, hogy nem mond le, valamint hogy kormánya egyik legfontosabb feladatának tekinti az azeri fogságban lévő katonák és a harcban elesettek holttestének hazahozatalát.

A szombati tüntetésen – amely békésen zajlott le – a dpa hírügynökség szerint a befolyásos örmény katolikus egyház képviselői is részt vettek.

Armen Szárkiszján örmény elnök azt javasolta, hogy tartsanak előrehozott parlamenti választásokat, és addig a hatalmat egy nemzeti egységkormány gyakorolná. Emiatt 17 ellenzéki párt megállapodott a héten abban, hogy közös miniszterelnök-jelöltet indít Vazgen Manukján volt kormányfő személyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.