Az Önrendelkezés szerezhette a legtöbb szavazatot a koszovói választáson

Amennyiben az exit poll adatai a valós eredményeket tükrözik, úgy az Önrendelkezésnek partnereket kell szereznie a kormányalakításhoz.

Forrás: MTI2021. 02. 14. 20:32
OSMANI, Vjosa; KURTI, Albin
Vushtrri, 2021. február 11. A 2021. február 11-én közreadott képen Albin Kurti, az ellenzéki koszovói Vetevendosje (Önrendelkezés) párt vezetõje (k,b), valamint Vjosa Osmani, megbízott koszovói elnöki (k,j) felvonuláson vesz részt Vushtrriban február 5-én. Koszovóban február 14-én tartják az elõrehozott választásokat, miután 2020. decemberében a koszovói legfelsõbb bíróság kimondta, hogy a parlament illegálisan választott új kormányt júniusban. MTI/EPA/Valdrin Xhemaj Fotó: Valdrin Xhemaj
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az exit poll szerint a baloldali, nacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) kapta a legtöbb szavazatot, a voksok több mint negyven százalékát vasárnap a koszovói előrehozott parlamenti választáson – közölte a honlapján a Klan Kosova televízió.

Az exit poll szerint az Önrendelkezésre a választópolgárok 41,8 százaléka szavazott, ami 52 helyre lesz elég a 120 tagú pristinai törvényhozásban.

A második helyen a Hashim Thaci államfő nevével fémjelzett Koszovói Demokrata Párt (PDK) végzett a voksok 16,5 százalékával, ami húsz mandátumot jelent. A harmadik az Isa Mustafa volt miniszterelnök vezette Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) lett 15,2 százalékkal (19 mandátum), őket pedig Ramush Haradinaj volt kormányfő Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű pártja és koalíciós partnerei követik 7,2 százalékkal (9 mandátum). A nemzeti kisebbségeknek húsz garantált hely jut a parlamentben.

Vushtrri, 2021. február 11.
A 2021. február 11-én közreadott képen Albin Kurti, az ellenzéki koszovói Vetevendosje (Önrendelkezés) párt vezetője (k,b), valamint Vjosa Osmani, megbízott koszovói elnöki (k,j) felvonuláson vesz részt Vushtrriban február 5-én. Koszovóban február 14-én tartják az előrehozott választásokat, miután 2020. decemberében a koszovói legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a parlament illegálisan választott új kormányt júniusban
Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Amennyiben a Klan Kosova exit polljának adatai a valós eredményeket tükrözik, úgy az Önrendelkezésnek partnereket kell szereznie ahhoz, hogy kormányt tudjanak alakítani.

Mivel korábban Albin Kurti, az Önrendelkezés miniszterelnök-jelöltje kategorikusan kijelentette, hogy nem kíván szövetségre lépni a PDK-val, a Belgrád által támogatott szerbeket pedig eleve kizárta mint koalíciós partnereket, és korábbi, alig ötvennapos kormányfősége idején kiábrándult a többi albán pártból, akár az is előfordulhat, hogy a többi kisebbséggel lép koalícióra, amivel megszerezheti a parlamenti többséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.