Az őt zaklató és cégeire vadászó országokat szidalmazta Kína

Globális adatbiztonsági szabályok bevezetését kezdeményezte a kínai külügyminiszter.

Mártonffy Attila
2020. 09. 08. 16:50
null
Hannover, 2019. április 1. A Huawei kínai távközlési vállalat logója a Hannoveri Vásáron 2019. április 1-jén. Ebben az évben Svédország az április 5-ig tartó vásár díszvendége. MTI/EPA/Jens Schlüter Fotó: Jens Schlüter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Globális adatbiztonsági szabályok bevezetését kezdeményezte kedden a kínai külügyminiszter. Vang Ji (Wang Yi) egy, a globális digitális vezetésről szóló nemzetközi szemináriumon azt mondta, hogy az akció a többoldalúságot lenne hivatva szolgálni olyan időkben, amikor egyes országok „másokat zaklatnak és cégekre vadásznak”. Vang bejelentése nyilvánvaló reakció arra az egy hónappal ezelőtti amerikai közleményre, hogy Washington – az úgynevezett Tiszta hálózat program keretében – ki akarja pucolni az internetről a „megbízhatatlan” kínai alkalmazásokat – emlékeztetett a Reuters brit hírügynökség. Peking szerint a kezdeményezés célja, hogy az információs technológia segítségével elejét vegyék az adathalászatnak.

A kínai külügyminiszter arra szólította fel a technológiai vállalatokat, hogy ne alakítsanak ki alkalmazásaikban és digitális szolgáltatásaikban adathalászatra alkalmas hátsó kapukat, amelyek révén a kiberkalózok illegálisan érzékeny információkhoz juthatnak. Ami pedig a kezdeményezésben részt vevő államokat illeti, nekik ki kell állniuk más országok szuverenitása, saját területük feletti joghatósága és adatvagyonuk kezelési joga mellett is. A személyes adatok biztonságát veszélyeztető tevékenységről Vang elmondta: az államoknak az információs és kommunikációs technológiák segítségével kellene megelőzni és véget vetni az ilyesfajta akcióknak, és tartózkodniuk kell a tömeges megfigyeléstől más országokban. Továbbá nem lenne szabad adatokat begyűjteni más országokban tevékenykedő cégeken vagy egyéneken keresztül az adott ország engedélye nélkül. Az MTI szerint hozzátette: a cégeket arra kell biztatni, hogy tartsák magukat annak az országnak a törvényeihez és szabályaihoz, ahol működnek, míg az államvezetésnek nem lenne szabad arra kérnie a belföldi vállalatokat, hogy az adott ország területén őrizzenek külföldön generált vagy begyűjtött adatot.

Peking régóta szemére veti az Egyesült Államoknak, hogy egyre nagyobb gyakorisággal vádol meg adatok illegális begyűjtésével kínai vállalatokat. Washington ilyen kifogásokat emelt mások mellett a Huawei telekommunikációs óriásvállalattal, a Tencent technológiai vállalattal, valamint a TikTok videómegosztó applikációt üzemeltető ByteDance-szel szemben. India szintén nemzetbiztonsági okokra, illetve a személyes adatok védelmére hivatkozva döntött úgy, hogy kínai mobilapplikációkat tilt be, köztük a TikTokot és a WeChatet. Ugyanakkor Kína sem tétlenkedik, jelentős mértékű cenzúrát alkalmaz az interneten: az országban nem érhető el egyebek mellett a Google, a Facebook és a Wikipedia sem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.