Azonosították a daytoni mészárlás elkövetőjét

Azonosították a daytoni mészárlás elkövetőjét – jelentette be vasárnap délutáni sajtóértekezletén Nan Whaley, a város polgármestere.

Forrás: MTI2019. 08. 04. 20:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrséggel közösen tartott sajtókonferencián a polgármester közölte: az elkövető egy 24 éves fiatal férfi, Connor Betts volt. Kilenc embert lőtt agyon, huszonhét áldozatot pedig megsebesített. A halálos áldozatok között van 22 éves húga, Megan is.

Whaley – a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva – nem kívánt kitérni a mészárlás lehetséges okaira. Azt azonban elmondta, hogy Betts golyóálló mellényt viselt, „AK-típusú támadófegyverrel” lőtt, és fegyverekkel foglalkozó szaklapokat találtak nála, amiből a rendőrök arra következtetnek, hogy további merényletekre készülhetett.

A polgármester-asszony megerősítette, hogy az elkövető egyedül volt, nem volt társa, és a nyomozásba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is. A 27 sebesült közül vasárnap délután 15 ápoltat már elbocsátottak a kórházból, de többen még mindig válságos állapotban vannak – mondta.

„Ha a rendőrség nem reagál olyan gyorsan, akkor ma száznál is több áldozatot gyászolhatnánk” – fogalmazott Nan Whaley. A polgármester ezzel arra utalt, amit vasárnap reggel már elmondott: a rendőrök – akik éppen a környéken járőröztek – az első lövés eldördülése utáni egy percen belül a helyszínen – a Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen – voltak, és azonnal lelőtték az elkövetőt.

Matt Carper, a rendőrség alezredese aláhúzta: Dayton belvárosa, az a szórakozó negyed, ahol a mészárlás történt, biztonságos környék.

A tömegmészárlás vasárnapra virradóra, helyi idő szerint az éjjel egy óra után történt az ohiói város szórakozó negyedében.

Mexikó jogi lépéseket tesz a texasi El Pasóban történt lövöldözés nyomán az Egyesült Államokban élő állampolgárai védelmében – jelentette be Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter vasárnap.

Mexikó jogi lépéseket tesz az El Pasó-i lövöldözés nyomán az Egyesült Államokban élő állampolgárai védelmében

„Az elnök utasított arra, hogy Mexikó felháborodását ... hatékony, haladéktalan, gyors és erőteljes jogi lépésekre váltsam, hogy aktív szerepet játszhassunk és követeljük az Egyesült Államokban élő mexikóiak védelmét szolgáló körülmények megteremtését” – hangsúlyozta Ebrard Twitter oldalán közzétett videoüzenetében.

Mint mondta, további részletekkel vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján fog szolgálni.

Jesús Seade mexikói külügyminiszter-helyettes ennél élesebben fogalmazott. „A mai világunkban nem engedhetünk meg ilyen idegengyűlölő barbár cselekedeteket, amelyek persze nem légüres térben történnek. Fel kell hagyni azzal a retorikával, amely ezeket szítja” – jelentette ki a mexikói külügyminisztérium Észak-Amerikával foglalkozó osztályának vezetője.

A texasi-mexikói határ mentén fekvő, döntően spanyolajkúak, mexikóiak lakta El Paso városban szombat délelőtt egy fegyveres egy bevásárlóközpontban lövöldözött, 20 ember halt meg és több mint kéttucatnyi megsebesült. A támadót elfogták, ellenállást nem tanúsított. Greg Allen helyi rendőrfőnök közölte: az előzetes nyomozás alapján feltehető, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt.

A halottak között három, a sebesültek között kilenc mexikói van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.