Babiš: Nem tetszik, hogy a brüsszeli javaslat kvótákat tartalmaz

– Szuverén ország vagyunk, kizárt, hogy befogadjunk olyanokat, akiket az EU jelöl ki számunkra – jelentette ki Andrej Babiš a Pravo című lapnak adott interjúban az Európai Bizottság új migrációs csomagja kapcsán. A cseh kormányfő a lapnak arról is beszélt, hogy nem szabad tönkretenni az ipart zöldcélok elérése érdekében.

Forrás: v4na hírügynökség2020. 09. 28. 14:38
BABIS, Andrej
Andrej Banis cseh kormányfő Fotó: Czarek Sokolowski Forrás: MTI/AP/Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A V4NA nemzetközi hírügynökség beszámolója szerint Andrej Babiš cseh miniszterelnök a Pravo lapnak adott interjújában elmondta: az Európai Bizottságnak többet kellene tennie az embercsempészek ellen és a hatékony hazatelepítések érdekében. Szerinte a kötelező szolidaritásról szóló vita nem jó irány.

– Nem tetszik, hogy a javaslat kvótákat tartalmaz – jelentette ki az Európai Bizottság új migrációs csomagja kapcsán, melyet a héten mutattak be.

Babiš kiemelte, hogy az újraelosztási rendszer már egyszer kudarcot vallott. – Szuverén ország vagyunk, kizárt, hogy befogadjunk valakit, akit Brüsszel kijelöl számunkra – fogalmazott a cseh kormányfő. Hozzátette: az illegális migránsoknak központokat kell biztosítani, ahol elbírálják menedékkérelmüket, és ha nem kapnak engedélyt, akkor el kell hagyniuk Európát.

– Véleményen szerint az ilyen létesítményeknek [központoknak] az Európai Unión kívül kell lenniük, és erről egyeztetni kell az adott szomszédos államokkal – jegyezte meg.

A déli államok támogatásáról szólva elmondta, „örömmel küldjük rendőreinket ezekbe az országokba, és anyagilag is szívesen támogatjuk ezeket az országokat, de a problémát a származási országokban kell megoldani, és főleg az EU-n kívül, nem a határokon”.

A cseh kormányfő számára elfogadhatatlan a brüsszeli kvóta
Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Kiemelte, „erős üzenetet kell küldenünk, hogy aki illegálisan érkezik az EU-ba, azt azonnal visszaküldjük”. Csak így lehet visszaszorítani az embercsempész-hálózatokat, tette hozzá.

Ursula von der Leyen tervére, miszerint tovább akarja növelni az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésének mértékét, vagyis a jelenlegi 40 százalékos cél helyett 55 százalékos csökkenést akar elérni, Andrej Babiš úgy reagált, hogy nem lát okot az eredeti célok szigorítására. – Nem tehetjük tönkre az ipart, különösen nem olyankor, amikor a gazdaságunkat megtizedelni a koronavírus okozta válság – mondta. Hozzátette:, csak úgy lehet változtatni a célokon, hogy megvizsgálják, azok milyen hatással lennének az EU egészére és az egyes tagállamokra.

– Ez olyan emberek víziója, akik szeretnék az egész bolygót, de legalábbis az EU-t [szennyező] ipar nélkül látni, de nem látják a munkanélküliek millióit, és azt sem, hogy a legnagyobb szennyezők, mint Kína vagy India, figyelmen kívül hagyják az ilyen intézkedéseket – tette hozzá Andrej Babiš.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.