Barcelona: polgári akció a zsebtolvajok ellen

A katalán fővárosban évek óta virágzik a zsebtolvajlás, tavaly rekordot ért el a bűncselekmények száma. Naponta átlagosan 33 erőszakos rablás történt a városban.

Zetelaki Réka
2019. 07. 17. 15:01
null
A turizmussal együtt a bűnözés is virágzik a katalán fővárosban Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális világban egyre gyakoribb jelenséggé válik, hogy az utcai vagy a közlekedési eszközön történő kisebb rablásokat nem a térfigyelő kamerák, hanem az arra járók rögzítik telefonjaikkal. A közösségi média segítségével pedig sokszor gyorsan kézre kerülnek az eltűnt ingóságok vagy felismerik a zsebtolvajt. A rendőrség ugyanakkor sokszor szkeptikusan áll a nem éppen legális állampolgári akciókhoz – hasonló történt a közelmúltban Barcelonában is.

A katalán fővárosban, főként a turizmusnak köszönhetően, évek óta virágzik a zsebtolvajlás, tavaly rekordot ért el a bűncselekmények száma. Naponta átlagosan 33 erőszakos rablás történt a városban. Idén is az év első három hónapjában közel 50 ezer bűncselekményt jelentettek, amelynek fele lopás volt. Bár ezek főként a turisták által felkeresett kerületekben történtek, a helyi lakosságot is érintik a főként tömegközlekedésben gyakori kisebb lopások.

A turizmussal együtt a bűnözés is virágzik a katalán fővárosban
Fotó: 123RF

Civilek kisebb csoportjai ezért önkéntes polgárőrség megalapításába fogtak, az akciójuk keretében a közösségi médiában osztják meg a lopásokról készült felvételeiket, egyfajta „bűnügyi térképet” állítva fel. A közösség tagjai arra kérik a lakosságot, hogy fogjanak össze a bűnözők ellen, írja az El País spanyol lap. A közelmúltban felkerült egy olyan felvétel is az internetre, amelyen a közösség néhány tagja a metrón azonosít egy asszonyt, ezt hangosan kinyilvánítják, többnyelvű „zsebtolvaj” feliratú táblát tartanak fel, majd kitessékelik a kocsiból.

A spanyol média szerint a helyiek egy része úgy véli, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, míg mások a rendőrség tehetetlensége ­miatt tartják fontosnak az összefogást. A rendőrség arra szólította fel a lakosságot, a hatóságnál jelentsék feltételezéseiket, és ne fogjanak önálló akciókba. Barcelonában 1,6 millió ember él, de a népszerű várost évente közel kilencmillió turista látogatja. Az utóbbi években a bűnözés az egyik legkritikusabb problémává vált a városban. A rendőrség szerint az elkövetők között jelentős számban akadnak felnőtt kísérő nélkül érkezett külföldi kiskorúak, akik főként bandába verődve követnek el kisebb bűncselekményeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.