Belgiumban egyértelműen lelassult a járvány terjedése

Szakértők szerint óvatosságra van szükség, mert nincs kizárva, hogy a vírus újra erőre kaphat.

Forrás: MTI2020. 05. 27. 22:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgiumban egyértelműen lassul a koronavírus-járvány terjedése, de a szakértők szerint óvatosságra van szükség, mert nincs kizárva, hogy a vírus újra erőre kaphat.

A sajtó által idézett szakértők szerint a korlátozásenyhítések nem gyakoroltak negatív hatást a járvány terjedésére, nincs nyoma annak, hogy újra megszaporodtak volna az új fertőzéses esetek, és folyamatosan csökken a kórházi felvételek száma is. Hozzáteszik azonban, hogy kell még néhány hét ahhoz, hogy a megfelelő következtetéseket lehessen levonni.

Steven Van Gucht virológus felhívta a figyelmet, hogy a végrehajtott tesztek alapján, eddig a lakosság csupán 6 százaléka fertőződött meg. Hozzátette azonban, hogy a járvány első hulláma lezajlott, és csak ősszel várható a második.

A belga közegészségügyi hatóság legfrissebb adatai alapján országban keddről szerdára 36 beteget utaltak be kórházi ápolásra a járvánnyal összefüggésben. A szakértők szerint, a felvett betegek száma napról, napra körülbelül 4 százalékot csökken. 1128 ember szorul továbbra is kórházi kezelésre, közülük 220-an intenzív osztályokon fekszenek. További 31 haláleset történt 24 óra leforgása alatt, ez tizede a járvány csúcsán történt elhalálozásoknak.

Napi mintegy 5 százalékkal esik az új fertőzöttek száma is, a tesztelés kiterjesztése ellenére: 1 nap alatt 212 esetet rögzített az közegészségügyi hatóság statisztikája.

A szomszédos Hollandiában, a helyi sajtó tájékoztatása szerint, egy nap alatt mindössze 4-en haltak bele a Covid-19 betegségbe, továbbá 190 új fertőzöttet regisztráltak, és 7 kórházi felvétel történt. Mark Rutte kormányfő a nap folyamán bejelentette, hogy a sportklubok, wellness-centrumok, és kaszinók július 1-től nyithatják újra kapuikat, a higiéniai szabályok szigorú betartása mellett.

Luxemburgban szerdai adatok szerint, 2 új vírusfertőzöttet azonosítottak, haláleset nem történt 24 óra leforgása alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.