Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást

A Downing Street által közzétett nyilatkozatában a konzervatív párti kormányfő „fantasztikus pillanatnak” nevezte a dokumentum aláírását.

Forrás: MTI2020. 01. 24. 21:37
Boris Johnson gestures as he arrives at the Conservative Party headquarters in London
Boris Johnson gestures as he arrives at the Conservative Party headquarters, after being announced as Britain's next Prime Minister, in London, Britain July 23, 2019. REUTERS/Toby Melville - RC13A2234BD0 Fotó: Toby Melville
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aláírta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást péntek este Boris Johnson brit miniszterelnök.

A Downing Street által közzétett nyilatkozatában a konzervatív párti kormányfő „fantasztikus pillanatnak” nevezte a dokumentum aláírását.

Johnson szerint ezzel a formális aktussal végre teljesült a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett – a kilépésre voksolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás döntése, és véget érhet a vitatkozás, a megosztottság, amely túlságosan hosszú ideig tartott.

„Most már egységes országként továbbléphetünk, egy olyan kormány vezetésével, amely a jobb közszolgáltatások, a bővülő lehetőségek megteremtésére összpontosít, és arra, hogy a ragyogó Egyesült Királyság minden zuga kiteljesíthesse képességeit” – fogalmazott az aláírást követő nyilatkozatában a brit miniszterelnök.

Johnson célként jelölte meg azt is, hogy az Egyesült Királyság barátként és szuverén, egyenrangú félként erőteljes új viszonyrendszert alakítson ki az Európai Unióval.

A Downing Street tájékoztatása kiemeli azt is, hogy Johnson – ahogy ez ünnepélyes jellegű aláírások esetén a londoni miniszterelnöki hivatalban hagyomány – Parker típusú töltőtollal írta alá a kilépési megállapodást.

A miniszterelnöki hivatal által közzétett fotó tanúsága szerint a brit kormányfő aláírását viselő oldalon az Európai Unióban honos összes nyelven, köztük magyarul az áll, hogy „Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága részéről”.

A Johnson által aláírt kilépési megállapodást Brüsszelből szállították Londonba, és a ceremónián az Európai Unió, a brit külügyminisztérium és a Downing Street tisztviselői is jelen voltak, köztük David Frost, a brit Brexit-tárgyalóküldöttség vezetője.

Az Egyesült Királyságban csütörtök este emelkedett törvényerőre a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás, miután a parlament által elfogadott egyezményt II. Erzsébet királynő jóváhagyta.

Pénteken aláírta a megállapodást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is.

Az Európai Parlament (EP) jövő szerdán szavaz a Brexit-megállapodásról.

Az EP alkotmányügyi bizottsága (AFCO) nagy többséggel elfogadott jelentésében a kilépési egyezmény elfogadását javasolta az EP-képviselőknek, annak érdekében, hogy a brit EU-tagság rendezett módon szűnhessen meg.

Az összes jogi aktus befejeződése után brit részről Dominic Raab külügyminiszter aláírja a Brexit-megállapodás ratifikációs okmányát, amelyet Brüsszelben még a kilépés napja előtt letétbe helyeznek.

Az Egyesült Királyság jövő pénteken brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor, 47 évnyi és egy hónapnyi tagság után lép ki az Európai Unióból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.