Conte bosszúja: megsemmisíti Salvini migrációs rendeleteit

Az új rendelkezésekkel ismét beindul a migránsbiznisz, a civil hajók újra teljes szabadságot élvezhetnek.

2020. 10. 06. 14:24
null
Catania, 2019. január 31. Illegális bevándorlók kiszállnak a Sea-Watch 3 német hajóról a szicíliai Catania kikötõjében 2019. január 31-én. A Sea Watch német segélyszervezet hajóján 47, Líbiából útnak indult és Európába igyekvõ migráns tartózkodott több mint egy hete, akiket most azért engednek be Olaszországba, mert hat európai uniós ország vállalta befogadásukat. MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino Fotó: Orietta Scardino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz baloldallal és az önmagát korábban rendszerellenesként meghatározó Öt Csillag Mozgalommal (M5S) karöltve áll bosszút Giuseppe Conte olasz kormányfő Matteo Salvini korábbi belügyminiszteren. A jobboldali Il Giornale napilap szerint, miközben az olaszoknak újfent egyre szigorodó korlátozásokkal kell szembenézniük a koronavírus-járvány miatt,

„az illegális bevándorlók számára újraindul az olasz vendéglátóipar”.

Mint ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Conte vezette kormány hétfőn bejelentette, ismét teljesen átalakítják a menekültek befogadását, illetve azok későbbi integrálását előirányzó olasz migrációs rendszert; ennek részeként visszavezetik a Matteo Salvini által még belügyminiszterként, tavaly augusztusban eltörölt humanitárius menedékkérelmet, amely szinte automatikusan menekültstátust nyújt a tengeren érkezőknek legalább fél évre, ráadásul többször is meghosszabbítható.

Salvini migrációs csomagjának ugyanakkor a legtöbbet kritizált és a legnagyobb visszhangot kiváltó eleme az olaszországi partokra migránsokkal érkező civil hajók (NGO-k) kitiltása volt, a Conte-kormány pedig most ezt is elkaszálná.

Az Il Giornale azt írta: az új rendelkezések nem csupán lazítanának, hanem teljesen el is törölnék a nem kormányzati szervezetek szoros gyeplőn tartását, és meghosszabbítanák a menedékkérők által az első befogadó központban töltött idő keretét is. A jobboldali lap szerzője hozzáfűzte: más szavakkal azt is mondhatjuk, hogy

az új rendelkezésekkel a migránsbiznisz ismét beindul majd.

A Luciana Lamorgese belügyminiszter által javasolt módosításokat egyébként hétfőn este fogadta el a Miniszterek Tanácsa, a Salvini vezette egyesült jobboldal ugyanakkor előre jelezte: a Demokrata Párt (PD) és az M5S kemény csatára számíthat, ha véghez akarják vinni tervüket. A radikális átalakítást egyébként az előbbi párt sürgette, míg utóbbi nem akarta volna teljesen eltörölni Salvini intézkedéseit – emlékeztet a távirati iroda.

Amennyiben azonban a módosításokat jóváhagyják, a civil hajók újra teljes szabadságot élvezhetnek: nem kell pénzbírságtól tartaniuk, és attól sem kell félniük, hogy hajóikat elkobozzák. Külön érdekesség, hogy a most előirányzott módosításokkal a bevándorlás kérdése az infrastrukturális minisztérium kezébe kerülne a belügyminisztériumtól. Emlékezetes, a Salvini-féle törvénycsomag legfőbb erénye az volt, hogy a Liga politikusa teljesen a saját – tehát belügyminiszteri – hatáskörébe vonta az olaszországi tengereken áthaladó migránshajók feletti ellenőrzést. A belügyminiszter rendelhette tehát el az olasz nemzetbiztonságra veszélyesnek tartott hajók kitiltását az olasz tengerekről, nem engedélyezve ezek áthaladását, kikötését vagy az olasz felségvizeken való megállását.

A migránsokkal olasz parton kikötő NGO-hajók kapitányait – sokkal szigorúbban – 150 ezertől egymillió euróig terjedő közigazgatási szankcióval sújthatták, a hajót pedig az olasz hatóságok lefoglalhatták, és egy idő után állami tulajdonnak nyilváníthatták.

Salvini törvénye szerint ráadásul a hajó kapitánya háromtól tíz évig terjedő börtönt kockáztatott, ha nem engedelmeskedett az olasz hatóságoknak.

Carola Rakete, a Sea-Watch 3 egykori kapitánya százával hordta a bevándorlókat az olasz partokra. Fotó: Reuters

Carola Rackete most tapsolhat örömében

Emlékezetes a tavaly az olasz partokon kikötő Carola Rackete, a Sea-Watch 3 civil hajó kapitányának esete. Rackete tavaly június végén azzal vált világszerte ismertté, hogy a bevándorlás elleni határozott fellépéséről ismert Matteo Salvini tiltása ellenére is kikötött hajójával az olaszországi Lampedusa szigetén. A 31 éves német civil aktivista nem riadt meg a hatósági figyelmeztetésektől, sőt a kikötési manőverezés közben egy, az útját álló olasz katonai hajónak is majdnem nekiment. Döntését pedig „szükségállapottal” indokolta, mondván: attól tartott, a fedélzetén lévő afrikai menekültek öngyilkosok lesznek vagy öncsonkításba kezdenek, miután azt tapasztalták, hogy a betegeket az olasz hatóságok partra engedik. A német civil szervezet holland felségjelzésű hajója egyébként két hétig volt vízen ezt megelőzően, mivel nem kapott engedélyt egyetlen uniós országtól sem a kikötésre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.