Törvénysértő hajóskapitányból a bevándorláspártiak hősnője lett

Az új Európai Parlamentben (EP) sem gyengül a ­bevándorláspártiak érdekérvényesítő ereje: lapunk brüsszeli forrásokból úgy tudja, máris komoly lobbitevékenység folyik azért, hogy meghívják egy szeptemberi parlamenti meghallgatásra a migránsokkal teli Sea-Watch 3 civil hajóval illegálisan kikötő és az olasz hatóságokkal szembeszegülő Carola Racketét. Invitálására már az összes nagyobb EP-frakció rábólintott, így semmi nem tartja vissza attól a német kapitánynőt, hogy tanácsokat osztogasson bevándorlásügyben. Végleges döntés a héten születhet erről.

2019. 07. 22. 11:15
Rackete, Carola
Az uniós baloldal nem engedi, hogy feledésbe merüljön a német aktivista Fotó: MTI/EPA/Pasquale Claudio Montana Lampo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új arccal bővült a migrációs válság nyomán az Európai Unióban dúló politikai küzdelem, Carola Rackete, a Sea-Watch 3 egykori kapitányának személyé­ben, aki június végén azzal vált világszerte ismertté, hogy a bevándorlás elleni határozott fellépéséről ismert Matteo Salvini olasz belügyminiszter tiltása ellenére is kikötött hajójával az olaszországi Lampedusa szigetén. A 31 éves német civil aktivista nem riadt meg a hatósági figyelmeztetésektől, sőt a kikötési manőverezés közben egy, az útját álló olasz katonai hajónak is majdnem nekiment. Döntését pedig „szükségállapottal” indokolta, mondván: attól tartott, a fedélzetén lévő afrikai menekültek öngyilkosok lesznek vagy öncsonkításba kezdenek, miután azt tapasztalták, hogy a betegeket az olasz hatóságok partra engedik. A német civil szervezet holland felségjelzésű hajója egyébként két hétig volt vízen ezt megelőzően, mivel nem kapott engedélyt egyetlen uniós országtól sem a kikötésre.

A migráció elleni kemény fellépése miatt sokat támadott olasz kormánnyal való szembeszegülés pedig kifizetődőnek bizonyult: Rackete a magánakciója után egy csapásra a bevándorláspártiak „hősnőjévé” és „messiásává” vált. Sorban jelentek meg a fiatal nőt bátor tettéért piedesztálra emelő cikkek, a Süddeutsche Zeitung ­például Greta Thunberghez hasonlította a német kapitányt, mondván: míg a svéd környezetvédő aktivista kamasz lány a bolygó megmentésében adta fel a leckét a világ politikusainak, addig Rackete az emberi élet védelmezőjeként lépett fel a világ színpadára.

A német liberális lap szerint noha a két fiatal, energikus nő sokakból gyűlöletet vált ki, mégis ­milliók szívét ejtették rabul félelmet nem ismerő harcukkal. Rackete személyében pedig végre egy olyan elkötelezett harcost láthatunk – állították –, aki nem fél Európa vezetőinek a szemébe mondani, hogy tartsák magukat az emberi jogokat tiszteletben tartó ígéreteikhez. A Párizsban megjelenő Libération ennél is továbbmegy: a balliberális lap szerint a Racketéhez hasonló, hangzatos szavak helyett cselekedni is képes erős és bátor nők jelenítik meg mindazokat az értékeket, amelyeket a politikusok pártállástól függően mára teljesen elvesztettek.

Az uniós baloldal nem engedi, hogy feledésbe merüljön a német aktivista
Fotó: MTI/EPA/Pasquale Claudio Montana Lampo

A Rackete körül kialakult médiahisztéria most már egyenesen az Európai Parlamentbe repítheti a balliberálisok legújabb ikonját. A Magyar Nemzet úgy tudja, a szélsőbaloldali Egyesült Európai Baloldal frakciója vetette fel annak ötletét, hogy hívják meg egy szeptemberi meghallgatásra a fiatal aktivistát. A Zöldek, a szociáldemokraták, valamint az Emmanuel Macron francia elnök pártját is magában foglaló Újítsuk meg Európát képviselőcsoport pedig támogatta ezt, ahogyan a jobbközép Euró­pai Néppárt is. Az EP-ben jelenleg helyet foglaló hét képviselőcsoportból tehát egyedül a két populistának bélyegzett frakció, az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint a Salvini pártját, a Ligát is soraiban tudó Identitás és Demokrácia ellenzi az egyébként Olaszországban továbbra is eljárás alatt álló Rackete meghívását. Információink szerint utóbbi pártcsalád utalt arra is, hogy ha már az ügy terítékre került, örömmel vennék, ha a migrációs válságot leginkább elszenvedő Olaszország kormányából is meghívnának egy illetékest, hogy elmondhassa a bevándorlási válsággal kapcsolatos észrevételeit. Ezt mindeddig elutasították, de az ügy a héten újra napirendre kerül. Rackete egyébként máris hozzálátott politikai karrierje megalapozásához: a kapitányt múlt pénteken majdnem négy órán át hallgatta meg az olasz ügyészség illegális bevándorlás pártolása miatt.

A kapitány Ursula von der Leyen megválasztott euró­pai bizottsági elnöknek üzenve kijelentette: reméli, az új bizottság mindent megtesz a hasonló helyzetek elkerülésére annak érdekében, hogy az összes európai ország befogadja a civil hajókkal megmentett embereket. Noha a szicíliai Agrigento ügyészsége a vizsgálatot továbbra is folytatja – miközben a katonai hajóval szemben tanúsított ellenállása miatt folytatott eljárásban már három hete felmentették a kapitányt –, Rackete szabadon elhagyhatta Olaszországot, és visszatért Németországba. Ügyvédje még a pénteki sajtótájékoztatón megjegyezte: Rackete többé már nem kapitánya a Sea-Watch 3-nak, és a jövőben valószínűleg mással fog foglalkozni. Ironikus módon egyébként Greta Thunberg nemcsak harcostársat, de komoly ellenfelet is kapott Rackete személyében. Egyre többen követelik ugyanis – köztük a Nobel-díjas perui író, Mario Vargas Llosa is –, hogy Ra­cketét is terjesszék fel Nobel-békedíjra.

Folytatódó mentés

Új mentőkampányt indít az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet SOS Méditerranée nevű társszervezete a líbiai partok közelében, hét hónappal azután, hogy Aquarius nevű mentőhajójuk kénytelen volt felhagyni a mentéssel – jelentették be tegnap Párizsban. A két civil szervezet e célra Norvégiától bérli közösen az Ocean Viking nevű hajót, amelyet eredetileg az északi-tengeri olajfúró tornyokon végzett munka támogatására használtak. Az 1986-ban épített hajó fedélzetén a legénységgel együtt több mint harminc szakember teljesít majd szolgálatot. Az Ocean Viking a Földközi-tenger középső részén fog járőrözni, ahol a legtöbb migránshajó indul el a líbiai partoktól. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.