Csapdába esett Amerika béketerve

Bezárja az Egyesült Államok a palesztinok ügyeit intéző jeruzsálemi konzulátusát, a külképviselethez tartozó ügyeket így a jövőben az amerikai nagykövetség szervezetébe olvasztva intézik. Noha a döntést sokan a palesztin ügy félresöprési szándékával tett sokadik fehér házi lépés jeleként értelmezik, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt bizonygatta: a lépés nem jelent semmiféle politikai változást.

2019. 03. 05. 11:18
Palestinian stone-throwers run during clashes with Israeli forces near the Jewish settlement of Beit El, in the Israeli-occupied West Ban
ISRAEL-PALESTINIANS/VIOLENCE Fotó: Mohamad Torokman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok tegnap azonnali hatállyal felminősítette az Európai Unió külképviseletének státusát állami szintre a nemzetközi szervezetek szintjéről, pontot téve ezzel a több mint három hónapja tartó diplomáciai elhidegülés végére, ami azután robbant ki, hogy kiderült: Washington mindenféle értesítés nélkül leminősítette az EU helyi külképviseletét. Az amerikai diplomácia azonban jó érzékkel navigálja magát egyik feszültségből a másikba, az EU-nak tett gesztussal egy időben ugyanis a Fehér Ház azt is bejelentette: bezárják jeruzsálemi konzulátusukat, amelynek feladatait a jövőben az amerikai nagykövetség szervezetébe olvasztva intézik.

A jeruzsálemi amerikai konzulátus szimbolikus jelentősége fontos volt a palesztinoknak, a külképviselet ugyanis a Tel-Avivban lévő amerikai nagykövetségtől függetlenül működött önálló feladatkörrel, az 1993-as oslói megállapodás óta tehát egyfajta de facto nagykövetségként tekintettek rá. Mostantól viszont a 2018 májusában Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség vezetője, David Friedman nagykövet alá tartoznak a palesztinokkal kapcsolatos teendők; róla köztudott, hogy nyíltan támogatja a ciszjordániai zsidó telepesek ügyét, többször pénzt gyűjtött és lobbizott számukra, emlékeztetett a távirati iroda.

Az amerikai külügyminiszter közleményben azt bizonygatta, hogy a lépés nem hoz magával politikai változást, Mike Pompeo azonban hiába próbálja higgadt szavakkal csillapítani a kedélyeket, a palesztinok úgy vélik, Friedman – ahogy az egész Trump-adminisztráció – elfogult Izrael javára, a külképviselet bezárása pedig egy újabb jel arra, hogy le akarják venni a napirendről a palesztin ügyet. Száeb Erekát, a Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkára szerint a lépés az utolsó szög a koporsóban az amerikai kormány béketeremtésben betöltött szerepét illetően, más magas rangú képviselők pedig úgy értékelték, Washington minden lehetséges ajtót bezár egy esetleges békemegállapodás előtt.

Donald Trump továbbra is magabiztosan azt állítja, adminisztrációja az áprilisban – tehát az izraeli választások után – nyilvánosságra hozandó „évszázad alkujával” pontot fog tenni a több évtizedes izraeli–palesztin konfliktus végére. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a megállapodás eddig megszellőztetett részleteit egyik fél sem tartotta elfogadhatónak. Eszerint ugyanis Washington a palesztinoknak adná államuk megteremtéséhez Ciszjordánia területének 85-90 százalékát, és területcseréket is végrehajtanának, Jeruzsálem pedig közös, de megosztott fővárossá válna.

Jared Kushner, Trump veje, egyúttal tanácsadója egyébként múlt héten éppen az öböltérségben tárgyalt a békemegállapodásról: noha a találkozókról sok részlet nem derült ki, annyi bizonyos, Washington számára kulcsfontosságú, hogy meggyőzze az arab országokat az Izraellel szembeni ellenségeskedés csillapításának szükségességéről egy jövőbeli, Irán-ellenes szövetség ígéretével. Az arab vezetőknek azonban a zsidó állammal fennálló kapcsolatok normalizálása mindenkor rendkívül kényes kérdés: bármiféle alku elfogadása, amely nem tartalmazza, hogy Izrael vonuljon ki az 1967 óta elfoglalt területekről, óriási elégedetlenséget válthat ki az arab világon belül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.