Egyelőre nem lesz kettős állampolgárság Szlovákiában

Szijjártó Péter: A közös sikertörténetek megerősíthetik a felek közötti bizalmi alapot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 03. 21:28
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter Japánban folytatott megbeszéléséket Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre sajnos úgy tűnik, hogy nem sikerül biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, de remélhetőleg egyszer erre a kérdésre is megszületik a megoldás – jelentette ki mai révkomáromi látogatását követően a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter leszögezte: Magyarország számára Szlovákia stratégiai partner, a két ország kapcsolatrendszerében pedig nagyon fontos szerepet tölt be a felvidéki magyarság, amelynek képviselőivel ezért a kormány rendszeresen konzultál az őket érintő legfontosabb ügyekről.

Mint mondta, a közös sikertörténetek megerősíthetik a felek közötti bizalmi alapot, ami lehetőséget teremt a kényesebb kérdések megvitatására is, mint például a kettős állampolgárság ügye. Rámutatott, egyelőre sajnos úgy tűnik, hogy nem sikerül biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, pedig szerinte nem kellene félni ettől az Európa-szerte létező jogintézménytől. Mindenesetre reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb lesz megoldás erre az ügyre is. – Szeretnénk ezt a kérdést értelmesen, a kölcsönös tisztelet talaján állva megvitatni, nem engedve a provokációknak – hangsúlyozta, elfogadhatatlannak nevezve a magyarokat felforgató, destabilizáló elemekként feltüntető nyilatkozatokat. Kiemelte, nem szabad felülni a provokációknak, és leszögezte, semmiképp nem szeretné, ha visszatérne az a szégyenteljes helyzet, amikor gyakorlatilag nem volt kommunikáció közvetlenül a két ország kormánya között.

Emellett az idei szlovákiai népszámláláson való részvételre, illetve magyarságuk feltüntetésére kérte a felvidéki magyarokat.

A koronavírus-járvány kapcsán arról számolt be, hogy október óta tárgyal az orosz kormánnyal és a kínai partnerekkel arról, hogy Magyarország keletről is vakcinához juthasson, és ezért több európai országból, például Szlovákiából is megkeresték kormányzati vezetők, hogy segítsen a szükséges összeköttetések megteremtésében az oltóanyaghiány kezelése érdekében. Szijjártó Péter elmondta, hogy tizenhárom felvidéki kórháznak összesen huszonhét lélegeztetőgépet ad a magyar kormány, tíz Galántára és hat Dunaszerdahelyre kerül.

A miniszter Keszegh Bélával, Komárom polgármesterével, a Magyar Közösség Pártjának elnökségi tagjaival, illetve Gyimesi György parlamenti képviselővel egyeztetett. A tájékoztatás szerint beszéltek a térség fejlesztési terveiről, a magyar kormány kész támogatni például a révkomáromi vár felújítását, valamint újabb iskolák fejlesztését. – Minél erősebbek a szomszédok, annál erősebbek vagyunk mi is – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.