Egymás helyett a koronavírussal harcolnak

Tizenegy ország harcban álló felei válaszoltak eddig kedvezően az ENSZ globális, azaz valamennyi fegyveres konfliktusra kiterjedő azonnali tűzszünettel kapcsolatos felhívására, amelyre az új típusú koronavírus-járvány miatt szólított fel – jelentette be António Guterres, a világszervezet főtitkára pénteki sajtótájékoztatóján New Yorkban.

Forrás: MTI2020. 04. 03. 19:51
GUTERRES, Antnio
Davos, 2020. január 23. António Guterres ENSZ-fõtitkár a Világgazdasági Fórum 50. davosi találkozójának plenáris ülésén 2020. január 23-án, az esemény harmadik napján. A négynapos tanácskozáson a világ vezetõ politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói megvitatják a globális kérdéseket, és meghatározzák a jövõre vonatkozó legfontosabb feladatokat. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- Csak egyetlen harc lehetséges ma a világban: a közös harc a Covid-19 ellen – szögezte le Guterres, aki azt is hozzátette, hogy 10 nappal ezelőtt tett tűzszüneti felhívását már 70 ország, és több civil szervezet és vallási vezető – köztük Ferenc pápa – üdvözölte.

Elmondta: Kamerunban, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Kolumbiában, Líbiában, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken, Dél-Szudánban, Szudánban, Szíriában, Ukrajnában és Jemenben a fegyveres csoportok már elfogadták a felhívást.

Mindazonáltal hozzátette azt is, hogy a kedvező fogadtatás ellenére egyelőre nehéz a szavakat valódi békére váltani, s a konfliktusok jelenleg súlyosbodni látszanak Jemenben, Líbiában és Afganisztánban is.

- A béke megvalósítása hatalmas nehézségekbe ütközik ott, ahol e konfliktusok sok éve húzódnak, és az emberekben nagy az egymás iránti bizalmatlanság és gyanakvás – jelentette ki, hozzátéve, hogy ezeket a kihívásokat csak komoly diplomáciai erőfeszítések tudják megoldani. – Ha el akarjuk hallgattatni a fegyvereket, fel kell emelnünk a hangunkat a békéért – mondta.

Felkért egyúttal minden kormányt, és minden befolyással bíró csoportot, gyakoroljon nyomást világszerte a harcoló felekre a tűzszünet érdekében, hangsúlyozva: a járvány minden konfliktuszónába eljut.

A főtitkár március 23-án szólított fel az azonnali globális tűzszünetre, amelyet kulcsfontosságúnak nevezett az életmentő humanitárius folyosók létrehozásához és a diplomáciai csatornák megnyitásához.

A világszervezet vezetője úgy fogalmazott: a legkiszolgáltatottabbakat – a nőket és gyerekeket, a fogyatékossággal élőket, a peremre szorultakat és a lakhelyüket elhagyni kényszerülőket – fenyegeti leginkább a járvány szörnyű pusztításai, rámutatva az összeomlott egészségügyi rendszerekre és a fegyveres konfliktusokban gyakran támadott egészségügyi dolgozókra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.