Egymilliárd dollár a Trump-tábornál

Átlépte az egymilliárd dolláros álomhatárt az összeg, amelyet a Donald Trump újraválasztására épített kampánycsapat, illetve a republikánusok gyűjtöttek eddig. Ellenfele, Joe Biden lemaradásban van, holott Soros György is beszállt az oldalán.

2020. 08. 07. 6:26
Democratic presidential candidate Joe Biden holds campaign event in Wilmington, Delaware
Democratic presidential candidate and former Vice President Joe Biden gestures at a campaign event in Wilmington, Delaware, U.S., July 28, 2020. REUTERS/Jonathan Ernst - RC2L2I9GDI1Q Fotó: Jonathan Ernst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump újraválasztási kampánycsapata júliusban 25 millió dollárt vert rá adománygyűjtésben Joe Bidenéra, ezzel a republikánus tábor már 1,1 milliárd dollárt kalapozott össze a novemberi választásokra. Az amerikai elnök várható kihívója, Joe Biden és a demokrata oldal mintegy háromszázmillió dollárnál tart.

A kampányfinanszírozási adatokat nyomon követő Open Secrets internetes oldal szerint Soros György magyar származású milliárdos a 23. legnagyobb adományozó, és eddig nyolcmillió dollár értékben töltött ki csekket a demokratáknak.

 

A listán az első Tom Steyer, a Soroshoz hasonlóan liberális nagybefektető, aki pedig 45 millió dollárral szállt be a Trump megdöntését célzó kampányba, és korábban elnökjelölt-aspiránsként is feltűnt, de nagy sikert nem aratott vele. A Trump-kampánystáb eddig kétszer annyi fizetett alkalmazottat, 1500 főt tudott felvenni, mint Bidenék, és a republikánusok célja, hogy az ősszel több mint 2,2 millió önkéntesük vállaljon szerepet, így megdöntsék Barack Obama kampánycsapatának rekordját.

De mostantól fogva minden rendhagyóan alakul a választásig hátralévő szűk három hónapban. Biden bejelentette, nem lesz ott Wisconsinban, a demokraták két hét múlva esedékes országos konvencióján, hogy személyesen fogadja el az elnökjelöltséget. A rendezvényt online tartják, ahogy jórészt a republikánus konvenciót is, amelyre Trump sem utazik el. Az elnök felvetette, hogy a Fehér Házból szólna párthíveihez, de ennek jogszerűségét vitatják.

– Sajnos semmi nem lesz olyan, mint a legutóbbi konvenciónkon volt, de nem akarunk kockáztatni. Ma ez egy más világ, és jó ideig ilyen is lesz – mondta az elnök a vírushelyzetre utalva.

Eddig mintegy ötmillió ember fertőződött meg koronavírusban az országban, 161 ezren meg is haltak.

A járvány a szavazást és az elnökjelölti vitákat is érintheti. Szeptember 4-én kezdődhet a levélszavazás, és a vírus miatt várhatóan tízmilliók élnek a lehetőséggel, ezért a Trump-kampánycsapat egy korai vita beiktatását is sürgeti.

Ennek hátterében az is áll, hogy az elnököt jobb debattőrnek (vitázónak) tartják Bidennél.

 

Biden egy szerdai interjúban kikérte magának, hogy elmeállapotának felmérésére tesztet végeztessen; ez szerinte olyan, mintha a műsorvezetőtől drogtesztet követelnének meg. – Maga drogos? – kérdezett vissza Biden a fekete riporternek. (Az amerikai feketék egyötöde kábítószer-fogyasztó.) Friss felmérések szerint Trump az elmúlt hetekben csökkentette hátrányát, és fej fej mellett halad Bidennel olyan, sorsdöntőnek ígérkező államokban, mint Florida, Ohio és Pennsylvania.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.