Egymillió dollárt ígér Zelenszkij a vakcináért

Bőkezű jutalmat ígér a Covid-19 koronavírussal szemben gyógyszer feltalálásáért Ukrajna elnöke.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 13. 15:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bőkezű jutalmat ígér a Covid-19 koronavírussal szembeni gyógyszer vagy vakcina feltalálásáért Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij. Az ország tisztifőorvosa, és egyben az Egészségügyi Minisztérium miniszterhelyettese, Viktor Ljasko szerint legalább egymillió dollár ütheti az ukrán orvosok és tudósok markát, amennyiben sikerrel járnak.

- Elárulok Önöknek egy titkot – mesélte el Viktor Ljasko a “Levij Bereg” ukrán lapnak adott interjújában. – Az elnök azt kérte tőlem, hogy írjak a tudósainknak, és azt ígérte, hogy legalább egymillió dollárt ajánl annak, aki feltalálja a vírus elleni gyógyszert vagy vakcinát – mondta az ukrán tisztifőorvos.

Ukrajnában heti harmincezer vírustesztet végeznek el, a tervek szerint ezt a közeljövőben 80 ezerre növelik majd. Ljasko szerint jelenleg az új típusú koronavírus terjedése az országban „optimista forgatókönyv” szerint halad, és április végére várják a járvány tetőzését az országban.

- Jelenleg olyan forgatókönyv szerint haladunk, amely szerint a járvány kitörésekor legfeljebb a lakosság két százaléka betegszik meg – idézi a lap a tisztifőorvost.

– Számításaink szerint a két százalékos megbetegedési rátánál az egészségügyi rendszer fájdalommentesen tud megbirkózni a betegek számával. Ha tíz százalék vagy annál több lesz, akkor a rendszer összeomolhat – tette hozzá Ljasko.

A hatóságok szerint a járvány további alakulása a húsvéti ünnepeken tanúsított magatartástól is függ majd: az ortodox naptár szerint idén a Húsvét e hét végére, április 19-re esik. Az Egészségügyi Minisztérium abban bízik, hogy a lakosság felelősségteljesen viselkedik majd, nem hagyja el az otthonaikat, nem mennek rokonlátogatásra, sem húsvéti misére. Hétfőre Ukrajnában 3102 főre nőtt a Covid-19 általi megbetegedések száma és 93 ember vesztette életét a koronavírus miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.