Elfogadta a spanyol kormány az új demokratikus emlékezetről szóló törvényt

Már kórházi ápolásra szorulnak a Brüsszelben éhségsztrájkoló migránsok · Súlyosan megemelkedett a járvány miatt nélkülöző családok száma Spanyolországban · A francia rendőrök nem hajlandók 37 millió oltatlan embert ellenőrizni · Elfogadta a spanyol kormány az új demokratikus emlékezetről szóló törvényt.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 07. 21. 12:26
null
Madrid, 2020. február 27. Az egyik látogató fotót készít Riiko Sakkinen finn mûvész Francisco Franco egykori spanyol diktátort ábrázoló mûvérõl a madridi ARCO kortárs képzõmûvészeti vásár megnyitóján 2020. február 27-én. A képen látható szöveg elsõ sorában a "Franco nem volt olyan rossz, mint mondják" mondat olvasható. MTI/EPA-EFE/Mariscal Fotó: Mariscal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kórházi ápolásra szorulnak a Brüsszelben éhségsztrájkoló migránsok

Egészségi állapotának romlása miatt már hatvan migráns szorult kórházi kezelésre abból a 475 fős bevándorló-csoportból, amely május vége óta folytat éhségsztrájkot Brüsszelben. Az éhező migránsok célja, hogy a belga kormányt sarokba szorítva elérjék belgiumi státuszuk legalizálását, és azt, hogy mindannyian belgiumi letelepedési és munkavállalási engedélyt kapjanak. A belga kormány nem enged a zsarolásnak, és a belgiumi életre vágyó migránsokat a hivatalos bevándorlási kérelmek benyújtására biztatja, és ebben minden segítséget meg is ad számukra.

A hatályos törvényeket követő államvezetés szigorát látva azonban a sztrájkolók egy része múlt héten bejelentette, hogy már folyadékot sem hajlandó magához venni. Állapotuk vészes leromlása miatt ugyanakkor az éhségsztrájkolók engedélyt adtak az egészségi személyzetnek arra, hogy brüsszeli kórházakba szállítsák őket, ahol a migránsok engedélyezték az orvosoknak is, hogy infúzióval akadályozzák meg állapotuk további romlását és halálukat. A kórházi ápolás után erőre kapott éhségsztrájkolók visszatértek a tiltakozás eredeti helyszínére, hogy ott várják ki, amíg az éleződő politikai botrány miatt fordulat állhat be követeléseik teljesítésében.

Forrás: BrusselsTimes

Súlyosan megemelkedett a járvány miatt nélkülöző családok száma Spanyolországban

A Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 4-ről 7 százalékra ugrott azoknak a háztartásoknak a száma, akik nem engedhetik meg maguknak a normál életkörülményeket. Ez egyebek között azt jelenti, hogy nem tudnak húst tenni az asztalukra, kevesebben tudnak elmenni évi egy hét szabadságra, nem tudnak felkészülni előre nem látható kiadásokra, nem tudják teljesíteni részletfizetéseiket vagy nem engedhetik meg maguknak az autó használatát. Az otthonok, részletfizetési késedelmek terén a legrosszabb helyzet: a háztartások közel 14 százaléka nem tudja rendszeresen fizetni kötelező kiadásait. Ilyen rossz arányt egy évtizede nem regisztráltak Spanyolországban. A lakosság 11 százaléka nem tudja megfelelően fűteni vagy hűteni a lakását, mely szintén 4 százalékos növekedést jelent az elmúlt évek adataihoz képest. Ez a szám ráadásul idén tovább romlik, miután a spanyol kormány júniusban történelmi áramár-emelést jelentett be. Emiatt a háztartások havi számlájának végösszege Európában sehol nem tapasztalt mértékben megugrott.

Forrás: LaVanguardia, ElConfidencial, Tóth Brigitta

A francia rendőrök nem hajlandók 37 millió oltatlan embert ellenőrizni

Franciaországban július 21-től kötelező lesz szigorúan ellenőrizni a teljes immunizálást igazoló oltási igazolványokat vagy PCR teszteket a közösségi élet minden színterén. A francia rendőrség szakszervezetének vezetője, Grégory Joron ezzel összefüggésben arra hívja fel a francia kormány figyelmét, hogy a francia rendőröknek nem áll sem szándékukban, sem módjukban az, hogy részt vegyenek a Covid-igazolványok ellenőrzésében, a teraszokon vagy máshol tömegével jelenlévő renitensek lefülelésében és szankcionálásában.

„Nem lehet mindent a francia rendőröktől várni. Harcoljunk az utcai kábítószer-kereskedelem ellen, a családon belüli erőszak ellen, garantáljuk a turisztikai helyszínek és a fürdőhelyek biztonságát, most pedig kezdjük el ellenőrizni a köztereket, és hajkurászni a beoltatlan embereket? Ennek ellenőrzése nem tartozik a mi hivatásunkhoz”- figyelmeztet a kialakulófélben lévő káoszra Joron. A 67 millió lakosú Franciaországban eddig hozzávetőleg 30 millió francia kapta meg oltásának mindkét adagját, az ország nagyobb része tehát beoltatlan.

Forrás: ValeursActuelles

Elfogadta a spanyol kormány az új demokratikus emlékezetről szóló törvényt

Elfogadta a spanyol kormány az új demokratikus emlékezetről szóló törvényt, mellyel céljuk, hogy a polgárháború és a diktatúra áldozatait kártalanítsák, valamint megakadályozzák Franco és rezsimje dicsőítését. A projekt a jelenlegi történelmi emlékezetről szóló 2007-es törvény javított, kiegészített verziója és egységesíti a spanyol jogszabályokat a többi európai országéval. Az igazság, igazságosság és jóvátétel jegyében meg fogják szüntetni az összes Franco-alapítványt, könnyítenek az áldozatok exhumálásának procedúráján és DNS-bankot hoznak létre az eltűntek azonosításának megkönnyítése érdekében, hogy minden családnak nagyobb esélye legyen arra, hogy méltón eltemesse hozzátartozóját. Emellett országszerte eltávolítják a Franco-szimbólumokat a közterekről és visszavonják az összes kitüntetést, érmet, amelyet a diktatúra felmagasztalásáért adtak. A jobboldali Néppárt egy másik, saját törvényjavaslattal helyettesítené a most elfogadott demokratikus emlékezetről szóló törvényt, a Vox pedig közölte, hogy fellebbezni fog a tervezet ellen az Alkotmánybíróságon. A Francisco Franco Alapítvány képviselői kedden tettek közzé egy nyilatkozatot, amelyben alkotmányellenesnek bélyegezték az új előírásokat. Szerintük senki sem törölheti ki Francot és korszakát a történelemből, ezért folytatni fogják a diktátor örökségének védelmét.

Forrás: RTVE, Tóth Brigitta

(Borítókép: Az egyik látogató fotót készít Riiko Sakkinen finn művész Francisco Franco egykori spanyol diktátort ábrázoló művéről. Fotó: MTI/EPA-EFE/Mariscal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.