Elindult a Zelenszkij-show

Nem akármilyen antréval köszönt be az ukrán politikai életbe Volodimir Zelenszkij. Az elnökválasztás második fordulójában 73 százalékos támogatottsággal győztes humorista-showman hivatalos elnöki beiktatása után bejelentette, feloszlatja a kijevi törvényhozást, távozásra szólította fel a főügyészt, a titkosszolgálat főnökét, a védelmi minisztert. Legfontosabb céljának ugyanakkor a kelet-ukrajnai vérengzés beszüntetését nevezte.

2019. 05. 21. 6:44
Ukraine's President-elect Zelenskiy receives presidential mace from Chairman of the Constitutional Court of Ukraine Shaptala during inauguration ceremony in Kiev
A színész-humoristából lett politikus a beiktatási ceremónián Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij a kormány tagjainak is üzent, tőlük is várja a felmondásokat. Szerinte nem lehet örökké kifogás az általános pénztelenség; aki csak erre tud hivatkozni, annak át kell adnia a helyét másnak.

Mindeközben konkrét követeléseket is megfogalmazott. A parlamenttől azt kérte, haladéktalanul fogadjanak el három törvényt: a képviselők mentelmi jogának megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról. Zelenszkij azt szeretné, ha az eddigi vegyes választási rendszert nyílt pártlistás szavazás váltaná fel.

A színész-humoristából lett politikus a beiktatási ceremónián
Fotó: Reuters

A Petro Porosenkót váltó új elnök ma találkozik a parlamenti frakciók vezetőivel, s ezt követően ígéri a parlament feloszlatásáról szóló rendelet kihirdetését. Elviekben október 27-én következtek volna a törvényhozási választások, de így akár már július második felében sorra kerülhetnek.

Elsődleges feladatának azonban a donbászi tűzszünetet tekinti az új ukrán elnök. Akárcsak a kampány során, most is leszögezte: a béke érdekében kész bárkivel tárgyalni.

Hajlandó akár kockára tenni azt is, hogy zuhan a népszerűsége és akár elveszti elnöki posztját. Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott katonák kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését. Szavai szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az ideiglenesen megszállt területeken élők ukránoknak érezhessék magukat.

Arról is szólt, hogy kész állampolgárságot adni mindazoknak, akik ukrán származásúak, s vállalják gyökereiket, éljenek bárhol is a világban, akár Ausztráliában, akár Amerikában vagy bármelyik kontinensen is.

Felszólította az állami hivatalnokokat, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően ezentúl a szobáikban ne lógjon ott az államfő portréja. Helyette inkább a gyermeküké legyen ott, s amikor fontos döntést hoznak, a képre tekintve gondolkodjanak el, vállalni tudják-e döntésükért a felelősséget, képesek-e gyermekeik szemébe nézni.

Elemzők egyetértenek abban, a parlament feloszlatása annyira nem meglepetés, várható volt az új elnöktől, már csak azért is, mert jelenleg semmilyen támogatottsága nincs a törvényhozásban, az a leköszönt elnök befolyása alatt áll.

Egy előre hozott választáson az új elnök pártja, a Nép Szolgája nevű formáció szerezheti a legtöbb voksot. A Petro Porosenko Blokk képviselője, Olekszandr Csernenko szerint nincs semmilyen jogi alapja a törvényhozás feloszlatásának.

Viktória Szju­mar népfronti képviselő szintén szkeptikusan viszonyult a bejelentéshez. A többi frakció részéről megszólalók tudomásul vették az új helyzetet, és jelezték, nekiállnak a választásokra való felkészülésnek. Elemzők szerint kérdéses, hogy jogi aspektusból nem próbálják-e meg majd szabotálni az előre hozott választásokat azon politikai erők, melyeknek az nem érdekük.

A központi választási bizottságban viszont azt mondták, amint az új államfő hivatalosan is kihirdeti a parlament feloszlatását, semmilyen bíróság nem akadályozhatja meg az előre hozott választásokat.

Távozik a kormányfő

Volodimir Zelenszkij elnöki belépője után nem sokkal kiderült, Vaszil Hricak, a titkosszolgálat eddigi vezetője és Sztepan Poltorak védelmi miniszter is benyújtotta lemondását. Pavlo Klimkin külügyminiszter még a múlt héten megtette ugyanezt. Tegnap délután aztán Volodimir Hrojszman miniszterelnök váratlanul sajtótájékoztatót hívott össze, amin bejelentette: a kormány soron lévő, május 22-én esedékes ülésén benyújtja a lemondását. Hozzátette, nincs szégyenkeznivalója az elmúlt három évben kormányfőként végzett munkájáért. Az alkotmány értelmében a miniszterelnök lemondása automatikusan a teljes kabinet távozásával jár, ugyanakkor az új kormány felállásáig ügyvivőként a helyén marad.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.