Eltér Pompeo és Trump változata a kormányzati hackertámadásról

Az amerikai külügyminiszter az oroszokat, az elnök a kínaiakat hibáztatta.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC2020. 12. 21. 6:30
TRUMP, Donald; POMPEO, Mike; MNUCHIN, Steven
Washington, 2020. október 23. Donald Trump amerikai elnök (k) konferenciahívás keretében beszél Izrael és Szudán vezetõivel, valamint a média képviselõivel eyy Szudán és Izrael közötti békemegállapodásról a washingtoni Fehér Házban 2020. október 23-án. Mellette Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (j) és Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter (b). MTI/UPI/EPA/Leigh Vogel Fotó: Leigh Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oroszország áll a mögött a kiterjedt és minden korábbinál súlyosabb kibertámadás mögött, amelynek révén hackereknek sikerült behatolniuk az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek és kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek számítógépes hálózatába – reagált szombaton Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az infrastrukturális és kiberbiztonsági ügynökség, a CISA korábban kiadott nyilatkozatára. Egyelőre nem tudni, hogy a hackerek mi után kutattak, de szakértők szerint sokféle titkos információt kereshettek. Moszkva mindvégig tagadta a vádat, többször kijelentette, hogy semmi köze a támadásokhoz.

A támadássorozatban mintegy 18 ezer amerikai intézménybe törtek be március és június között egy népszerű hálózatmenedzselési szoftverben – a texasi SolarWinds cég által gyártott Orion nevű termékében – elrejtett kód révén. Köztük volt az az energetikai minisztériumhoz tartozó szervezet is, amely a nukleáris fegyverek felügyeletéért felelős. A tárca egyidejűleg közölte, a hivatal biztonsági rendszere nem sérült. A védelmi minisztérium kijelentette, hogy ők sem észleltek semmilyen behatolási kísérletet, sőt a NATO is jelezte, eddig ők sem találták semmilyen behatolás nyomát az Orionban. Kutatók szerint évekbe is beletelhet, mire felgöngyölítik, hogy mit és milyen mértékben ért a világ egyik legnagyobb kibertámadása.

Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor külügyminiszterének ellentmondva, de nevét nem említve, közölte, hogy nem az oroszok, hanem Kína állhat a hackertámadások mögött, és ezek szerinte nem olyan súlyosak, mint amilyennek sokan leírják őket.

Az elnök nevetségesnek tartotta, hogy a támadásért a Kreml volna hibáztatható. – A hírhamisító média támadásai sokkal súlyosabbak ennél. Engem teljeskörűen tájékoztattak, és mindent az ellenőrzésünk alatt tartunk. A média fél felvetni azt az eshetőséget, hogy Kína volt az, leginkább pénzügyi okokból – írta Trump a Twitteren. Trump elnöksége alatt soha nem volt hajlandó Oroszországot hibáztatni ellenséges lépésekért, s azt is elutasította, hogy Moszkva beavatkozott volna az ő javára a 2016-os elnökválasztásba. Ez utóbbira az ügyben folytatott amerikai vizsgálat nem is talált bizonyítékot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.