„Érezzük az anyaország támogatását”

A vasárnapi horvátországi választásokat követően Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) az elnöke fogja képviselni a mintegy 15 ezres magyar kisebbséget a zágrábi parlamentben, amelyben egy garantált hely jut a magyaroknak. Jankovics Róbertet az új kormány várható összetételéről, a koronavírus-járvány utáni teen­dőkről és a magyar kisebbség helyzetéről kérdeztük.

2020. 07. 07. 5:55
Jankovics Róbert
Erős négyesre értékelte a horvátországi magyarok helyzetét Fotó: MTI/Sóki Tamás

A vasárnapi horvátországi választásokat követően Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) az elnöke fogja képviselni a mintegy 15 ezres magyar kisebbséget a zágrábi parlamentben, amelyben egy garantált hely jut a magyaroknak. Jankovics Róbertet az új kormány várható összetételéről, a koronavírus-járvány utáni teen­dőkről és a magyar kisebbség helyzetéről kérdeztük.

– Elégedett a választási eredményekkel?

– Nagyon. Olyan támogatást kaptunk az itteni magyar közösségtől, amelyet korábban egyetlen más jelölt sem. Másrészt a várhatóan gyors kormányalakítási folyamat lehetővé teszi, hogy Horvátországnak továbbra is jobbközép kormánya legyen, és a HMDK-nak kulcsfontosságú szerepe legyen az új kormány megalakulásában.

– Ez alatt azt érti, hogy kívülről fogják támogatni a jobboldali horvát kormányt?

– A HMDK nevében az előző négy évben is támogattam Andrej Plenković kormányát, és szinte borítékolható, hogy továbbra is támogatni fogjuk.

– Bár egyértelmű sikert aratott, Andrej Plenković pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nem tud egyedül kormányt alakítani. Milyen összetételű koalícióra számít?

– A HDZ-nek nincs meg a minimális parlamenti többséghez szükséges 76 mandátuma, de valószínűsíthető, hogy a nyolc nemzeti kisebbségi képviselő támogatni fogja, ahogyan a liberális Horvát Néppárt és a Reformisták egy-egy képviselője is. Ők az előző négy évben is partnerei voltak a Plenković-kormánynak. Ezzel meglesz a többség.

– Mit tart az új horvát kormány legfontosabb teendőjének az elkövetkező néhány hónapban?

– A legfontosabb az lesz, ami a választási szlogenjük is volt: a biztonságos Horvátország. Ez biztonságot jelent a koronavírustól, a migrációtól, illetve biztonságot gazdasági és idegenforgalmi szempontból, biztonságot a nyugdíjasoknak.

– A Plenković-kormány jól kezelte a koronavírus-válságot?

– Egyértelműen jól kezelte, ez hozzájárult választási győzelméhez is. Horvátország tökéletesen átvészelte az első hullámot. Mintegy háromezer fertőzöttje és száz halálos áldozata volt eddig a vírusnak. Ahogy az Európai ­Unión belül megkezdődött a határnyitás, s az idegenforgalmi szezon miatt megnőtt a beáramló külföldiek száma, természetesen több kisebb gócpont alakult ki Horvátországban.

Erős négyesre értékelte a horvátországi magyarok helyzetét
Fotó: MTI/Sóki Tamás

– Több ügy is terhelte az elmúlt években Horvátország és Magyarország kapcsolatát. Ilyen a mai napig elhúzódó Mol-INA-ügy. Lenne mit javítani a kapcsolatokon?

– Sajnos nem teljesen stabil ez a kapcsolat, pedig mindkét országnak, illetve a Horvátországban élő magyaroknak és a Magyarországon élő horvátoknak is maradéktalan érdekük lenne a tökéletes együttműködés. A HDZ és a Fidesz között már van egy egészen jó viszony, amit láttunk az Euró­pai Néppárton és az Európai Parlamenten belül is.

– Hogyan értékelné a horvátországi magyarok helyzetét?

– A többi, kisebbségben élő Kárpát-medencei nemzettársainkhoz képest, illetve jogi, politikai és anyagi körülményeinkhez képest egy erős négyesre értékelném a helyzetünket, ha osztályozni kellene. Tehát nem tökéletes, de bízom benne, hogy a politikai széljárás a következő években is lehetőséget ad arra, hogy a horvátországi magyarok kulturális autonómiáját tovább fejlesszük. Bízom benne, hogy a nyelvhasználati jogainkat, a kulturális identitásunkat, a magyar oktatási rendszerünket tovább tudjuk fejleszteni, mint ahogy az utolsó három-négy évben tettük. Alapvetően jó a viszony az itt élő magyar közösség és a horvát többség között.

– Milyen konkrét akadályokkal szembesülnek a nyelvhasználati jogaikat illetően?

– A legnagyobb akadály tulajdonképpen az, hogy a nemzeti kisebbségekre vonatkozó törvény foglalkoztatási részét nem tudtuk az utóbbi években alkalmazni, mert erre vonatkozóan tilalom van érvényben Horvátországban, így azokban a hivatalokban, ahol alulreprezentáltak vagyunk, nem tudjuk javítani a helyzetünket. Hogy jót is mondjak: a nemzeti kisebbségi oktatás szintjén sikerült a horvátországi magyar pedagógusok fórumának elnökét államtitkári szintre emelni a horvát Oktatási Minisztériumban. Megpróbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy a nehézségeket orvosoljuk.

– Milyen a kapcsolatuk az anyaországgal?

– Tökéletes. A horvátországi magyarok tudják és érzik, hogy az Orbán Viktor vezette magyar kormány teljes mellszélességgel kiáll mellettük. Nagyszerű együttműködésünk van a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a nemzetpolitikáért felelős államtitkárral, a zágrábi magyar nagykövetséggel. Az utóbbi három évben a magyar kormány a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján pályázatokat írt ki horvátországi magyar kis- és középvállalkozók, illetve mezőgazdászaink számára, amelyeket sikeresen lezártunk. Különösen fontos, hogy Horvátország ez ellen semmilyen kifogást nem emelt.

Gratuláció

Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez – írja az MTI. – Bízom abban, hogy a kormányalakítást követően új lendületet kap a magyar-horvát kapcsolatok folytatására irányuló együttműködésünk – írta Orbán Viktor, aki biztosította horvát hivatali partnerét arról, hogy a magyar kormány elkötelezett Európa biztonságának, versenyképességének megőrzése iránt, és készen áll a Közép-Európa további megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására. A választási eredmények közel százszázalékos feldolgozottsága alapján a jobboldali HDZ a diaszpóra képviselőivel együtt 69 mandátumot szerzett. A győztes pártot támogatásukról biztosították a kisebbségi képviselők (8 mandátum), valamint a liberális Horvát Néppárt és a Reformisták (1-1 mandátum), velük együtt 79 fős többsége lesz a 151 fős horvát száborban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.