Érvénytelenített bírósági ítélet a Kuciak-ügyben

A szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét 2018 február végén találták holtan családi házukban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 15. 19:59
null
Pozsony, 2021. június 15. A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember (k) érkezik a szlovák legfelsõbb bíróságra Pozsonyban 2021. június 15-én, amikor ítéletet hirdetnek a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított perben. MTI/EPA/Jakub Gavlak Fotó: Jakub Gavlak

A szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét 2018 február végén találták holtan családi házukban.

Érvénytelenítette kedden a szlovák legfelsőbb bíróság a bazini székhelyű különleges bíróságnak azt a tavaly szeptemberi döntését, amellyel elégséges bizonyíték hiányában felmentette a 2018-as újságíró-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner nagyvállalkozót és a gyilkosság megrendelésében közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát. Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét 2018 február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, és sosem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is.

A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner szlovák üzletember érkezik a szlovák legfelsőbb bíróságra Pozsonyban
Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak

A szeptemberi ítélet kimondta: az eljárás során a megrendeléssel gyanúsított személyek esetében nem lehetett megbízható módon és kétségek nélkül bizonyítani a vádiratban foglalt cselekmények elkövetését. A bazini bíróság ugyanakkor 25 év börtönbüntetésre ítélte Szabó Tomášt, aki a vádirat szerint egy másik gyilkosságot követett el, illetve segédkezett az újságíró-gyilkosság elkövetésében már tavaly áprilisban jogerősen 23 évre ítélt Miroslav Marčeknak. Az ügyben ezt a tavaly szeptemberben hozott ítéletet a különleges ügyész, illetve az egyik elítélt, Szabó Tomáš ügyvédje is megfellebbezte. A legfelsőbb bíróság a mostani döntésével újratárgyalásra és új ítélet meghozatala céljából visszautalta az ügyet a bazini különleges bíróságnak. Marián Kočnert közben idén januárban egy váltóhamisítási ügyben már 19 év szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság.

A legfelső bíróság szenátusának elnöke, Peter Paluda a TASR szlovák hírügynökségnek azzal indokolta mostani döntésüket, hogy véleményük szerint a bazini különleges bíróság idő előtt hozta meg ítéletét, nem indokolta meg azt kellő módon, illetve a bizonyítékokat részben nem, részben pedig elszigetelten alkalmazta. Ez utóbbi indoklással a legfelsőbb bíróság vélhetően arra utalt, hogy az elsőfokú ítélet kimondta: a vádlottaknak az ügyben bizonyítékként használt – a Threema üzenetküldő applikációból külföldről beszerzett – üzenetváltását nem lehet célirányosan a bűncselekmény bizonyítására felhasználni, mert abban az érintettek csak emotikonokat használtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.