Érzékeny pontra tapintott Washington

Elsöprő arányban ismerte el tegnap a törökök által 1915 és 1923 között végrehajtott örmény népirtást a demokrata többségű amerikai képviselőház.

2019. 10. 31. 8:44
Turkish soldiers stand guard in the town of Tal Abyad
Őrt álló török katonák a szíriai Tal Abjadban Fotó: Khalil Ashawi Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsöprő arányban ismerte el tegnap a törökök által 1915 és 1923 között végrehajtott örmény népirtást a demokrata többségű amerikai képviselőház. Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai kongresszusban egyáltalán előterjesztettek egy olyan javaslatot, amely felvetette az Ankara által következetesen meg nem történtnek tekintett, számos ország által ugyanakkor hosszú ideje szervezett mészárlásként számontartott eseményeket – éppen akkor, amikor Recep Tayyip Erdogan török elnök észak-szíriai hadjárata miatt az Egyesült Államok viszonya egyébként is érzékeny Törökországgal.

A testület egyébként kedden egy olyan törvénytervezetet is elfogadott, amely elítéli a török katonai beavatkozást a polgárháborús országban, egy kétpárti egyetértéssel előterjesztett javaslat pedig arra kötelezi Donald Trump amerikai elnököt, hogy szankciókat és egyéb korlátozásokat vessen ki Ankara, illetve török tisztviselők ellen.

Őrt álló török katonák a szíriai Tal Abjadban
Fotó: Reuters

Érdekesség, hogy magát az örmény népirtást az Egyesült Államok 50 államából 49 elismeri, kizárólag Mississippi állam nem hozott eddig ilyen határozatot.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök üdvözölte, ám – ahogyan az várható volt – Ankara felháborodással fogadta a döntést.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Twitter-mikroblogon azt írta: Törökország keresztbe tett az Egyesült Államoknak az Északkelet-Szíriában indított hadműveletével, és a képviselőház most ezt bosszulja meg határozatával. – Csalódniuk kell, ha azt hiszik, hogy így tudnak bosszút állni. Kormányunk és népünk számára semmis ez a szégyenletes döntés, amelyet olyanok hoztak, akik visszaélnek a történelemmel politikai célok érdekében – fogalmazott a miniszter. A tárca egyébként azonnal be is kérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét.

A képviselőház határozata egyebek mellett arra szólít fel, hogy az Egyesült Államok mostantól népirtásként emlékezzék meg arról, hogy az oszmán török birodalom a 20. század elején másfél millió örményt tervsze­rűen lemészárolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.