Evo Morales: A lítium miatt távolított el az OAS

Könnygázzal oszlatták La Pazban a bolíviai rendfenntartó erők a kormány ellen tüntető temetési menetet, amelynek tagjai a néhány nappal ezelőtti összecsapások során meghalt emberek koporsóit vitték.

Mártonffy Attila
2019. 11. 23. 9:05
Supporters of former Bolivian President Evo Morales take part in a protest, in La Paz
Könnygázban úszó őslakos gyászolók Bolívia fővárosában Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnygázzal oszlatták La Pazban a bolíviai rendfenntartó erők a kormány ellen tüntető temetési menetet, amelynek tagjai a néhány nappal ezelőtti összecsapások során meghalt emberek koporsóit vitték a közeli Senkata olajfino­mító környékéről, megpróbálva eljutni az elnöki palotáig. A tiltakozók Igazságot! kiáltásokkal próbáltak szembeszállni, át akarták törni a rendőrkordont – írja a távirati iroda.

Megelőző napon az átmeneti kormány közölte: nemzetközi panaszt nyújt be a szocialista Evo Morales száműzött elnökkel szemben emberiesség elleni bűncselekmények miatt. E vád szerint a volt államfő a neki menedékjogot nyújtó Mexikóból szervez úttorlaszokat, megakadályozva, hogy az élelmiszer számos bolíviai városba eljusson. Emiatt tegnap már terrorizmussal vádolták meg Moralest.

Jeanine Áñez önjelölt ideiglenes elnök ugyanakkor felhívást intézett a lakossághoz. Egyrészt mélységes sajnálatát fejezte ki az elmúlt napok összecsapásaiban történt halálesetek miatt, másrészt utasította kormányát, hogy azonnal kezdje meg a párbeszédet, s ebbe a folyamatba vonja be a nemzetközi szervezeteket és a katolikus egyházat is. Morales november 10-én kényszerült lemondani a rendőrség és a hadsereg vezetőjének felszólítására azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete (OAS) súlyos szabálytalanságokra derített fényt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt.

Könnygázban úszó őslakos gyászolók Bolívia fővárosában
Fotó: Reuters

Moralesnek meggyőződése, hogy az ellene szervezett puccsban jelentős szerepe volt a jobbra hajló, washingtoni központú OAS-nak, ennek fő okát pedig a Bolívia tekintélyes lítiumkészletei iránti külföldi érdeklődésben jelölte meg. A lemondatott elnök mindezt az RT orosz tévécsatorna spanyol nyelvű adásában mondta egy, a volt ecuadori elnökkel, Rafael Correával folytatott beszélgetésben.

A puccs célja Morales szerint az, hogy jobboldali államfő kerüljön hatalomra, aki aztán megnyitja a lítiumbányákat a külföldiek előtt. A lítium az utóbbi években nagyon keresett fém lett például a járműiparban, miután az elektromos autók tartós akkumulátorainak fontos összetevője. Morales azt tervezte, államosítja a kitermelést, hogy hosszú távon biztosítsa hazája gazdasági jövőjét.

– Bolívia szabhatta volna meg a lítium világpiaci árát. Ám most kiderült, az ipari nagyhatalmak nem akarnak versenyt – mondta. A Tesla amerikai elektromosautó-gyártó részvényeinek árfolyama fel is szökött Morales menekülésének hírére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.