Felgyújtották Melania Trump szobrát Szlovéniában

A first lady szülővárosa közelében álló alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján rongálták meg.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2020. 07. 09. 10:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomozást indított a szlovén rendőrség, miután július 4-én, az amerikai függetlenség napján ismeretlen tettesek felgyújtották a szlovén származású amerikai first lady, Melania Trump fából készült szobrát – számolt be róla a BBC. A brit közszolgálati csatorna hírportálja magát a szobor alkotóját, Brad Downey-t idézi, aki elmondta: az alkotást már a rongálást követő napon eltávolították. A Berlinben élő amerikai művész a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott: szeretné megérteni, kik és miért tették tönkre a Sevnica város mellett álló szobrot. Mint mondta, abban reménykedett, hogy alkotása párbeszédet nyit az Egyesült Államok politikai helyzetéről, pontosabban a bevándorlással kapcsolatos törékeny vitáról.

A BBC megjegyzi: a 2019 júliusában felállított alkotást számos környékbeli szégyenletesnek nevezte, a finom vonásairól ismert first ladyt ugyanis egy elszáradt, de még álló fából láncfűrésszel kifaragva öntötték formába a szlovén kisváros szélén.

A Fehér Ház egyelőre nem reagált a rongálásra. Több hírportál is megjegyzi: nem világos, hogy vajon a rongálásnak köze van-e az elsősorban az Egyesült Államokban, de számos európai országban is terjedő szobordöntögetésekhez, illetve -rongálásokhoz.

Az országban egyébként nem csak a first lady, de Donald Trump amerikai elnök is szobrot kapott tavaly; a viccesnek szánt alkotást is megrongálták idén januárban.

Az egykori Jugoszlávia területén született Melania Trump szülővárosa a milliárdos üzletember elnökké választása óta rengeteg látogatót vonz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.