Fellebbez a választási eredmények érvénytelenítése ellen a malawi elnök

A malawi elnöki hivatal szerdán jelezte, hogy fellebbez a 2019-es elnökválasztás eredményét érvénytelenítő alkotmánybírósági döntés ellen.

Forrás: MTI2020. 02. 05. 18:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mgeme Kalirani elnöki szóvivő közölte, hogy már összegyűjtötték a fellebbezéshez szükséges dokumentumokat. A szóvivő szerint a bíróság ítéletének fennmaradása sok problémát okozna az ország igazságszolgáltatásának.

Az alkotmánybíróság hétfőn egyhangúlag úgy döntött, hogy érvényteleníti a tavaly májusi elnökválasztás eredményét, amellyel újraválasztották Peter Mutharika államfőt. A taláros testület széles körű, módszeres és súlyos szabálytalanságokkal indokolta ítéletét, és 150 napon belül újabb szavazás megtartását rendelte el.

A bíróság törvénytelennek ítélte egyebek mellett, hogy választási tisztségviselők hibajavító folyadékkal hamisítottak meg szavazatokat, és csupán a választási jegyzőkönyvek egynegyedét hitelesítették. A 2014 óta hatalmon lévő Mutharika a szavazatok 38,57 százalékával győzött a fő ellenzéki jelölt, Lazarus Chakwera (35,41 százalék) előtt, aki mindössze 159 ezer szavazattal kapott kevesebbet. Lazarus Chakwera és a 3. helyen végzett ellenzéki jelölt, Saulos Chilima azonnal csalást jelentett, és az alkotmánybírósághoz fordult az eredmény megsemmisítése érdekében.

Malawiban lázasan várták a bíróság döntését, a lakosság az elmúlt hónapokban többször adott hangot elégedetlenségének az utcára vonulva. A feszült légkörben a kormány, az ellenzék és a nemzetközi közösség nyugalomra intette a dél-afrikai ország lakosait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.