Feltámadhat az uniós külpolitika

Formálódni látszik az ENSZ égisze alatt egy európai misszió, amely képviselné az EU érdekeit Líbiában, írta brüsszeli értesülésekre hivatkozva az Il Giornale.

2020. 01. 14. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Formálódni látszik az ENSZ égisze alatt egy európai (olasz, francia, német és spanyol) misszió, amely képviselné az EU érdekeit Líbiában, írta brüsszeli értesülésekre hivatkozva az Il Giornale. Az olasz jobboldali napilap úgy tudja: diplomáciai körökben már létezik egy megállapodás erre vonatkozóan, az érintett országok ugyanakkor a döntés előtt mindenképp meg akarták várni az észak-afrikai országban egymással szemben álló felek moszkvai találkozójának kimenetelét. Az oroszországi minicsúcs azonban nem a várakozásoknak megfelelően végződött: a Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftár tábornok és az ENSZ által támogatott, tripoli egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs kormányfő végül személyesen nem találkozott egymással, csupán közvetítőkön keresztül egyeztettek egy esetleges tűzszüneti megállapodás aláírásáról, Haftár ugyanakkor végül a fegyvernyugvás aláírása nélkül hagyta el Moszkvát.

Az olasz lap ugyanakkor azt írja, egyelőre nem egyértelmű, hogy a négy ország arányaiban milyen aktivitással vállalna szerepet a misszióban. Franciaországnak és Olaszországnak fűződik leginkább nemzeti érdeke az észak-afrikai ország stabilitásának helyreállításához, mivel a legnagyobb francia olajtársaságnak, a Totalnak és az Eni nevű olasz állami olajvállalatnak is jelentős olajmezői vannak Líbiában, Németország és Spanyolország pedig szintén jelezték, hogy részt akarnak venni a megoldáskeresésben. Berlin fog például otthont adni a konfliktusban érintett hatalmakat egy asztalhoz ültető konferenciának. Olaszországnak jelenleg 300 fős kontingense van a polgárháborús országban, közülük sokan a Líbia harmadik legnagyobb városának számító Miszráta katonai kórháza körül végeznek munkálatokat.

A lap azt írja, a misszió modellje az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) lenne, amelyet 2006 óta a nemzetközi szervezet számos tagállamának részvételével sikeresen alkalmaznak. Ebben egyébként, ugyan kis létszámban, de magyar békefenntartók is végeztek munkálatokat. A misszió részleteit az érintett országok a vasárnapi berlini konferencián fogják megtárgyalni. Az Il Giornale szerint a misszió jó esélyt biztosítana az EU-nak ahhoz, hogy végre aktív külpolitikai szereplőként cselekedjen, hosszú távon azonban ez annak a ténynek az elfogadásával is jár, hogy az európai misszió az Oroszország és Törökország által irányított politikai művelet része lesz.

Az Európai Unió fellépése egyébként már csak azért is sürgető, mert a líbiai konfliktus eszkalálódásával párhuzamosan egyre több migráns hagyja el a polgárháborús országot, hogy elérjék Olaszország partjait. Az Alarm Phone nevű nem kormányzati szervezet (NGO), amely a Földközi-tengeren nehéz helyzetben lévő csónakok és a mentőhajók összekötésével foglalkozik, tudatta: négy nap alatt 22 lélekvesztő hagyta el Tripolit, körülbelül 1150 menekülttel a fedélzetén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.