Feneketlen pénznyelő az afganisztáni háború

Egy amerikai jelentés szerint közel nyolcmilliárd dollár veszett kárba 2008 óta.

2021. 03. 01. 16:26
Soldiers attached to the 101st Resolute Support Sustainment Brigade, Iowa National Guard and 10th Mountain, 2-14 Infantry Battalion, load onto a Chinook helicopter to head out on a mission in Afghanistan
Soldiers attached to the 101st Resolute Support Sustainment Brigade, Iowa National Guard and 10th Mountain, 2-14 Infantry Battalion, load onto a Chinook helicopter to head out on a mission in Afghanistan, January 15, 2019. 1st Lt. Verniccia Ford/U.S. Army/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. - RC110D3B25B0 Fotó: US ARMY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dollármilliárdokat pazarolt el a Fehér Ház az afganisztáni konfliktusra: 2008 óta az adófizetők pénzéből mintegy nyolcmilliárd dollárt költöttek el olyan épületekre és járművekre, melyek nagy részét lerombolták, illetve elhagyták

– írja az AP hírügynökség az Afganisztán újjáépítését felügyelő hatóság (SIGAR) hétfőn közzétett jelentésére hivatkozva.

A kormányjelentés szerint az elmúlt tizenhárom év kiadásaiból csupán 343,2 millió dollár értékben maradt fenn olyan épület és jármű, amelyet karbantartanak. A nyolcmilliárdos összegből továbbá csak 1,2 milliárd dollárt költöttek épületek és járművek vásárlására, illetve építésére. John F. Sopko, a SIGAR vezetője szerint az afganisztáni újjáépítést finanszírozó hivataloknak nem lett volna szabad szemet hunyniuk afölött, hogy a vagyontárgyak nagy része tönkrement. Bill Roggio, a The Long War Journal amerikai híroldal elemzője elmondta, hogy a pénzügyi veszteségek hátterében főleg a tálibok támadásai állnak, melyek nagyon sok, amerikai kézen lévő épületet és járművet tönkretettek.

– Gondolkodás nélkül tömték a pénzt egy lyukas zsákba

– fűzte hozzá a kutató, hangsúlyozva, hogy a középületeket nemcsak felépíteni kell, hanem fenntartani is, valamint védeni a tálibok támadásaitól. Roggio továbbá az Afganisztánban uralkodó korrupcióra és a helyiek hozzá nem értésére is felhívta a figyelmet, s ezeket véleménye szerint a nyugati hatalmak – köztük Washington is – alábecsülték.

A SIGAR jelentése szerint az építkezésért felelős amerikai ügynökségek, mielőtt felépítettek volna bármilyen közintézményt – például klinikát vagy iskolát –, nem egyeztettek az afgánokkal arról, hogy az épületekre szükség van-e egyáltalán. Sopko elmondta, hogy az elmúlt tizenhárom évben több olyan amerikai törvényt is megsértettek, melyek a gondos pénzköltésről szólnak. A SIGAR vezetője rámutatott, hogy az ügynökségeknek nem szabadott volna felhúzniuk az épületeket egészen addig, amíg nem volt biztos, hogy Afganisztán rendelkezik a fenntartásuk és védelmük biztosításához szükséges létszámmal.

Torek Farhádi, az afgán kormány egyik volt tanácsadója elmondta, hogy a beruházásoknál sokszor érvényesült az a mentalitás, miszerint az adományozó tudja a legjobban, mire van szükségük az adományozottaknak, és az amerikai hivatalok alig tárgyaltak az afgán kormánnyal terveikről. A szakértő példaként az iskolaépületeket említette, melyeket sokszor már meglévő, más adományozók pénzéből finanszírozott tanintézmények mellé építettek. Farhádi szerint a pénz elherdálásának mértékét tovább fokozta, hogy a különböző amerikai hivatalok sem hangolták össze munkájukat, a pénzbőség pedig csak növelte a korrupciót az amerikai kivitelezők és az afgánok körében is.

Amerikai katonák egy Chinook típusú katonai helikopterre szállnak Afganisztánban 2019. január 15-én. 1st Lt. Verniccia Ford/U.S. Army/Handout via Reuters

– Felügyelni kell a programok előrehaladását és végrehajtását, valamint ellenőrizni kell a kiadások minden egyes rétegét

– jelentette ki Farhádi a jövőbeni projektekre vonatkozóan.

Roggio úgy véli, hogy a jövőben inkább a kisebb, könnyebben kezelhető projektekre kell helyezni a hangsúlyt, és nem azokra, melyekhez Afganisztán sem rendelkezik a szükséges erőforrásokkal.

Felmérések szerint már az amerikai társadalmat is kimerítette a közel húsz éve tartó háború. Donald Trump, az Egyesült Államok előző elnöke tavaly februárban megállapodást kötött a tálib lázadókkal, miszerint 2021. május elsejéig kivonják az amerikai erőket. Noha a csapatkivonás megkezdődött, Joe Biden amerikai elnök leállította azokat, arra hivatkozva, hogy a tálibok nem tartják be az egyezmény rájuk vonatkozó pontjait. Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő korábban elmondta lapunknak, hogy az új adminisztráció újragondolja a lehetőségeket, így egyelőre kérdéses marad, hogy a katonák hazatérhetnek-e idén tavasszal. Időközben az afgán kormány és a tálib vezetők között is megindultak a tárgyalások, bár még nagyon messzinek tűnik az a békemegállapodás, mely lezárná az 1980-as szovjet megszállással kezdődött, mintegy negyven éve tartó háborút.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.