Fico pártja nyerhet a szlovákiai választáson, erősödött a közös magyar lista

Forrás: MTI2020. 02. 14. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD), a jelenlegi kormánykoalíció legerősebb pártja nyerheti Szlovákiában a február végére kitűzött parlamenti választást, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista támogatottsága pedig nőtt – derül ki az MVK közvélemény-kutató felméréséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

A február 5-10. között, több mint ezeregyszáz ember megkérdezésével végzett felmérés szerint a február 29-ére kitűzött voksoláson kilenc politikai csoportosulás jut be a 150 fős pozsonyi törvényhozásba, ami egyel több, mint négy évvel ezelőtt. A várható részvételi arányt 57,4 százalékosra becsülik.

Az MVK közvélemény-kutatásának eredményei szerint a Robert Fico vezette Smer-SD-t a megkérdezettek 21,6 százaléka választaná. Ez az eredmény 2-3 százalékponttal magasabb, mint a legutóbbi felmérésekben, ugyanakkor érezhető visszaesés a párt négy évvel ezelőtti eredményéhez képest, amikor a voksok 28,28 százalékát sikerült megszereznie.

A felmérés a második helyre az ellenzéki jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek mozgalmat (OLaNO) hozta, 12,3 százalékos eredménnyel, ami néhány százalékponttal magasabb, mint a legutóbbi felmérésekben volt, és meghaladja a csoportosulás 2016-os 11 százalékos eredményét.

A harmadik legnagyobb támogatottsággal bíró csoportosulás, 11,5 százalékkal a Marián Kotleba vezette, önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba – Ludová strana Nase Slovensko). Ez az eredmény némileg alacsonyabb az előző felmérésekben jósoltnál, ugyanakkor az LSNS számára komoly erősödést jelent az előző parlamenti voksoláshoz képest, amikor a szavazatok 8 százalékát szerezte meg.

A negyedik helyre 8 százalékkal a két új, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt – Polgári Demokrácia (Spolu – obcianská demokracia) választási szövetsége futna be, érezhetően gyengülve a legutóbbi felmérésekhez képest.

Az ötödik helyen 7,1 százalékos támogatottsággal az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja áll. A csupán tavaly bejegyeztetett pártnak a most mért eredmény érezhető visszaesést jelent, hiszen az elmúlt időszakban rendszerint 10 százalék fölött mérték a támogatottságukat.

A hatodik helyre, 6,6 százalékkal a felmérés a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobbközép irányultságú Család vagyunk (Sme rodina) mozgalmat hozta amely négy éve némileg alacsonyabb eredménnyel jutott a parlamentbe, az utóbbi hónapokban viszont rendszerint hasonló támogatottságot mutattak neki.

Az MVK szerint a leendő pozsonyi törvényhozásba bejuthat még a négy éve alig valamivel az 5 százalékos bejutási küszöb alatt végzett Kereszténydemokrata Párt (KDH), amelyre a mostani mérés szerint a szavazók 6,5 százaléka adhatja voksát. A megkérdezettek 5,3 százaléka voksolna a jelenlegi kormánykoalíció második legerősebb pártjára, a jobboldali Szlovák Nemzeti Pártra (SNS), amely legutóbb 8,64 százalékkal került a pozsonyi törvényhozásba.

Átlépheti még a parlamenti küszöböt a klasszikus liberális pártnak tekinthető Szabadság és Szolidaritás (SaS), amelyre a megkérdezettek 5,1 százaléka voksolna. Ez jelentős visszaesés az SaS-nek, amely négy éve még a második legerősebb politikai erő volt a voksok több mint 12 százalékával.

Bár a mostani felmérés adatai szerint is kérdéses, hogy a márciusban megalakuló új pozsonyi törvényhozásban lesz-e képviselete a felvidéki magyarságnak, az utóbbi hetekben-hónapokban nőtt a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista támogatottsága.

A mostani felmérés szerint 4,5 százalékon áll a lista, ami csaknem egy százalékponttal több, mint egy hónapja. A felvidéki magyarság körében érdemi támogatottsággal rendelkező pártok közül a másik, a Most-Híd szlovák-magyar párt támogatottsága viszont hosszú és rövid távon egyaránt csökkenő tendenciát mutat, most 3,3 százalékot mértek neki.

A vonatkozó szlovákiai szabályozás szerint a pártok támogatottságát mutató új felméréseket a választást megelőző két hétben már nem lehet nyilvánosságra hozni. Ez a moratórium szombaton lép életbe, vagyis a most nyilvánosságra hozott számok az utolsó adatok a voksolás előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.