Finnország felfüggeszti az EJEB által megállapított fájdalomdíj kifizetését

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 20 000 eurót ítélt meg egy, az országban élő iraki származású nőnek.

Kádár György (Finnország)
2020. 04. 25. 14:49
MACRON, Emmanuel
Strasbourg, 2017. október 31. Emmanuel Macron francia államfõ (j2) beszédet mond az Emberi Jogok Európai Bírósága, az EJEB ülésén a szervezet strasbourgi épületében 2017. október 31-én. (MTI/EPA/AP pool/Jean-Francois Badias) Fotó: JEAN-FRANCOIS BADIAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a múlt év novemberében 20 000 euró fájdalomdíjat ítélt meg egy Finnországban élő iraki származású nőnek, mivel a finn állam nem vizsgálta ki kellő körültekintéssel, hogy az ország által három éve kiutasított iraki férfi, a nő apja élete biztonságban lesz-e hazatérte után. Az EJEB szerint ezzel a finn állam megszegte az általa kiutasított férfi emberi jogait. A nő panasza szerint édesapját nem sokkal kiutasítása után hazájában, Irakban megölték, s ez lelki fájdalmat okozott neki. A finn bűnüldöző szervek által április 20-án beszerzett iratok szerint viszont a panaszt benyújtó nő édesapja életben van. Ezt követően Länsi-Uudenmaa Törvényszéke a nőt most pénteken előzetes letartóztatásba helyezte.

Az ügyben vizsgálatot folytató nyomozó, Jan Aarnisalo az YLE-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az EJEB arab nyelvű döntésének finnre fordítása és annak alapos áttanulmányozása után feléledt a gyanúja, hogy az ügy további kivizsgálást igényel. A műsorban megszólaltatott Päivi Happonen, az YLE (finn televízió) jogi ügyek szerkesztője szerint, „ … ha kiderül, hogy az EJEB hamis iratok (…) alapján hozta meg döntését, akkor az rendkívül komoly dolog. A legrosszabb esetben ez meggyengíti a Bíróság hitelét.”

A finn külügyminisztérium az EBEJ által megállapított kártérítés májusra esedékes kifizetését a héten felfüggesztette. Az ügyben a finn bűnüldöző szervek indítanak vizsgálatot, melynek eredményétől illetve az azt követő esetleges bírósági végzéstől függően lehet, hogy a finn állam az EBEJ-től a végzés megsemmisítését fogja majd kérni. A 20 000 euró kifizetése is ezen jogi procedúra legvégső eredményétől fog függeni.

Riikka Purra, finn párti parlamenti képviselőnek a Suomen Uutisetben megjelent írása szerint az iraki nőt a Pakolaisneuvonta (Menekülttanácsadás) nevű szervezet segítette a panasz benyújtásában: „Elképesztő. Egészen biztos, hogy mindenki, aki bevándorlásügyekkel foglalkozik, tudja, hogy rengeteg hamis papír forog közkézen. Nyilvánvaló, hogy a (szóbanforgó) szervezet meg csak meg sem próbálta leellenőrizni a (benyújtott) dokumentumok hitelességét, mielőtt azokat az EJEB-nek továbbvította volna. A történet mindenestre jól illeszkedik e szervezetek céljaihoz. Itt nem valami neutrális szervezetről, hanem a menedékügyi színjáték egy fontos játékosáról van szó. Ennél is különösebb azonban, hogy egy emberjogi bíróság nem ellenőrzi a papírok hitelességét. Reméljük, hogy Finnországban ilyen nem történhet meg.”

Maria Ohisalo, (zöldpárti) belügyminiszter nem kérdőjelezi meg az EJEB döntését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.