Forráselvonással fenyeget a liberális biztos

Átfogó interjút adott a német Spiegelnek a jogállamisági eljárások brüsszeli háziasszonya, a cseh Vera Jourová. Ebben forráselvonással fenyegette meg a jogállamiság ellen „feszítővassal” fellépő Varsót, míg Magyarország esetében a „többség diktatúrájáról” beszélt. Varga Judit igazságügyi miniszter – aki épp egy hete tárgyalt Brüsszelben Jourovával – kikérte magának a liberális uniós biztos szavait.

2020. 02. 09. 15:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A magyar kormány a magyar emberektől kapott kétharmados felhatalmazás alapján továbbra is kizárólag Magyarország érdekében jár el Budapesten és Brüsszelben egyaránt. A Soros-szervezetekkel történő rendszeres egyeztetés és a magyar ellenzékkel való szelfizés helyett a magyar kormány egyenlő elbánást, objektivitást és több tiszteletet vár az Európai Bizottság minden tagjától!” – ezekkel a mondatokkal reagált Varga Judit igazságügyi miniszter a hét végén Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztosának interjújára. A bizottság cseh alelnöke a német Spiegelnek nyilatkozott hosszasan, ebben többek között kijelentette: a jövőben is folytatódni fognak a hetes cikkely szerinti eljárások, Magyarországnak és Lengyelországnak pedig csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez, mert máskülönben nehezen bizonyítható az uniós pénzek jogszerű felhasználása. – A büdzsé esetében arról van szó, hogy a független bíróságokat működtető tagállamokat akarjuk támogatásban részesíteni, illetve azokat az országokat, ahol e pénzek jogszerű felhasználásával kapcsolatban nincsen kétség. Azt gondolom, hogy ez így lenne igazságos a nettó befizető államokkal, például Németországgal szemben is – fogalmazott Jourová a közösségi források jogállamisági kritériumokhoz kötésének lehetőségéről. A cseh liberális politikus a lengyel helyzetet kritizálta igazán (szerinte Varsó „feszítővassal” megy neki a hazai bíróságoknak), de Magyarországról is volt pár keresetlen szava.

Mint mondta, hazánkban a demokrácia csorbítása óvatosabb, de szélesebb körű eszközökkel valósul meg. – A média egy része azt írja és sugározza, ami a kormánynak kellemes – hozta példaként, majd kérdésre válaszolva elutasította Orbán Viktor illiberális demokráciáról szóló nézeteit. – Ha ez szerinte azt jelenti, hogy a többség bármit megtehet, amit csak akar, akkor nagyon téved. A demokrácia nem lehet a többség diktatúrája – hangoztatta Jourová, aki az interjúban következetesen elutasította, hogy hazájában, Csehországban jogállamisági gondok akadnának, és párbeszédet szorgalmazott a közép-európai régióval. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy Magyarország és Lengyelország nagyon fiatal és törékeny demokráciák” – hangoztatta.

Az interjú időzítése annak fényében különösképp szerencsétlen, hogy Varga Judit épp egy hete járt a brüsszeli biztosnál, hogy – ismét – a jogállamisági kérdésekről egyeztessen. – Személyes találkozónkon tételesen cáfoltam a már unalomig ismert jogállamisági vádakat – emlékeztetett az igazságügyi miniszter a már idézett bejegyzésében.

Vera Jourová korábban pedig kizárta annak a lehetőségét, hogy „új Frans Timmermansként” közelítene a demokrácia kérdéshez. Liberális politikusként viszont gyakran feltűnik a saját pártcsaládjához tartozó, momentumos Cseh Katalin közösségi felületein. Magyarország tavaly decemberi, az EU Tanácsában folytatott jogállamisági meghallgatásakor Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár posztolt képet Jourováról és Soros Györgyről a blogján, amelynek margóján azt írta: „soha nem lesz elég a Soros-kórus számára”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.