Gandhi 1939-es zsidó újévi üdvözletét mutatták be Izraelben

Bemutatta Mahátma Gandhi 1939-es zsidó újévi üdvözletét kedden az izraeli Nemzeti Könyvtár Jeruzsálemben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.

2019. 09. 24. 21:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indiai pacifista politikus nyolcvan évvel ezelőtt, 1939 szeptember elsején, a második világháború kitörésének napjaiban kézzel írott üdvözletet küldött egy helyi zsidó szervezet vezetőjének.

„Szenvedő népednek a béke korszakát” kérte Gandhi a könyvtár birtokában lévő levélben, amely új fényt vet Gandhi bonyolult hozzáállására az európai zsidók üldözéséhez a náci korban.

India legendás vezetője, mint a levélben olvasható, kifejezte együttérzését a zsidókkal, de később bírálatokkal is szembesült a háború elutasításáért, a csakis erőszakmentes fellépés hirdetéséért még a nácikkal szemben is.

Ismeretes, hogy Gandhi békülékeny levelet küldött a náci Németországot vezető Adolf Hitler diktátornak is, amelyben azt írta, hogy nem hiszi, hogy a német diktátor az „ellenfelei által leírt szörnyeteg” lenne.

Gandhi levelét a Nemzeti Könyvtár az interneten is elérhetővé tette néhány nappal a vasárnap este kezdődő zsidó újév előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.