Geopolitikai háborúnak nevezte a vakcinabeszerzést az olasz politikus

Nem toloncolják ki a gyereket zaklató migránst Svédországból; videón látható az állatkínzás egy madridi laboratóriumban. A járványhelyzet csökkentette a rabok drogproblémáit a finn börtönökben; a vakcinaelosztás igazságtalanságáról beszélt az olasz gazdaságfejlesztési miniszter.

Forrás: Magyar Nemzet2021. 04. 12. 13:27
null
Róma, 2021. február 18. Az olasz parlament alsóházának római ülésterme 2021. február 18-án, amikor a képviselõk bizalmi szavazást tartanak Mario Draghi új miniszterelnök kormányáról. MTI/EPA/ANSA pool/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyermekmolesztálás ellenére sem toloncolják ki a bevándorlót Svédországból

A svédországi Lund vasútállomása előtt egy édesapjára váró 14 éves kislányt molesztált egy iraki migráns még tavaly októberben. A 21 éves Dlovan Jamal először verbálisan zaklatta, majd szexuális ajánlatot is tett a gyermeknek, később elkezdte intim helyeken fogdosni és csókolgatni. Az áldozatnak végül sikerült elmenekülnie. A kislányon az esetet követő vizsgálatnál megtalálták az elkövető DNS-ét. A férfi ellen már több bűncselekmény miatt folyt eljárás, többek között családon belüli erőszak, illetve zaklatás miatt. A bíróság két év börtönre, valamint pénzbüntetésre ítélte a migránst, ugyanakkor a kerületi ügyész kitoloncolásra irányuló indítványát elutasította. A bíró az idegenrendészeti törvényre hivatkozott, amely szerint csak különösen súlyos bűncselekmények esetén van helye a kiutasításnak.

Forrás: Bulletin, Bugnyár Zoltán

Feljelentettek egy madridi laboratóriumot állatkínzás miatt

A Cruelty Free International nevű szervezet pénteken tett közzé egy videót, amelyben látható, hogy a madridi toxikológiai és gyógyszerkutatással foglalkozó laborban rendkívül kegyetlen módon bánnak az állatokkal.

Szóbeli és fizikai bántalmazásnak teszik ki őket, a rágcsálók, nyulak, disznók, majmok és kutyák pedig szörnyű körülmények között élnek. Sok esetben érzéstelenítés nélkül végeznek rajtuk bizonyos teszteket. Civilek már több mint 12 ezer aláírást gyűjtöttek össze a videó közzététele óta. Azt remélik, hogy ezzel elérik, hogy Madrid visszavonja a vállalat engedélyét. Az Európai Állattudományi Szövetség (EARA) arra emlékeztet, hogy az állatokon elvégzett tesztek elengedhetetlenek az orvosbiológiai kutatásokhoz, de csak „az állatok jóllétének figyelembevétele mellett” végezhető ilyen tevékenység. Az ügyet kivizsgálják, a vállalat egyelőre nem nyilatkozott a történtekkel kapcsolatban.

Forrás: 20minutos.es, Tóth Brigitta

A járványhelyzet csökkentette a drogproblémákat a finn börtönökben

A börtönök látogatásának tilalma előnyösen hatott a büntetőintézetekre, ugyanis a korlátozás drasztikusan csökkentette a kábítószerhez jutás lehetőségét a rabok számára. A helsingforsi börtön igazgatója ugyanakkor arról számolt be, hogy nem sok sikerrel, de a rabok továbbra is próbálkoznak az illegális szerek bejuttatásával, például postai küldeménnyel, vagy átdobatva a szert a falakon. Eeva Säisa elmondta, hogy rabok visszatértek egy „hagyományos” szer, a „kilju” házi előállításához, amely egy cukorból, élesztőből készített alkoholos folyadék. Hozzátette, hogy a drogprobléma nem szűnt meg teljesen és nehezítő körülmény, hogy rehabilitációs csoportok sem tarthatóak a koronavírus-járvány miatt. A karanténcellák kialakítása miatt meg kellett szüntetni azokat a részlegeket, ahol a nem függők elkülönítve voltak a függőktől.

Forrás: YLE, Bugnyár Zoltán

Az olasz politikus szerint a vakcinabeszerzés geopolitikai háború

Geopolitikai háborúnak nevezte a vakcina körül kialakult felfordulásokat Giancarlo Giorgietti olasz gazdaságfejlesztési miniszter. Egyre több olasz politikus fogalmaz leplezetlenül az oltóanyag beszerzés folyamán bekövetkezett igazságtalanságokról, amely komoly próbatétel elé állítják az tagállamok közötti szolidaritást is.

„Vagy közös együttműködéssel lépnek fel az uniós tagállamok, vagy Olaszország kénytelen lesz az önállóság útjára lépni” – jelentette ki a múlt héten Mario Draghi kormányfő. Olaszország továbbra is súlyos vakcina hiánnyal küzd, amely az oltási program újraütemezésére kényszerítette az országot. Francesco Figliolo olasz járványbiztos legfeljebb 300 ezer adagra korlátozta a naponta felhasználható vakcinák számát.

Forrás: www.corriere.it, Jánosi Dalma

(A borítóképen: Az olasz parlament alsóházának római ülésterme. Fotó: MTI/EPA/ANSA pool/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.