Görögország a humanitárius katasztrófa kapujában

A migráció mellett közegészségügyi válsághelyzettel is küzdenek, miután egy menekülttáborban felütötte a fejét a koronavírus.

2020. 04. 03. 8:36
Migrants wearing protective face masks as a precaution against the spread of coronavirus disease (COVID-19), wait to board a ferry that will transfer them to the mainland, at the port of Mytilene on the island of Lesbos
Védőmaszkot viselő bevándorlók készülnek áthajózni Leszboszról a szárazföldre Fotó: Elias Marcou Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország a migráció mellett közegészségügyi válsághelyzettel is küzd, miután egy menekülttáborban felütötte a fejét a koronavírus – erősítették meg csütörtökön az Európai Parlament állampolgári jogi (LIBE) bizottságának videokonferenciáján, ahol görög kormányzati illetékesek, köztük Nótisz Mitarákisz bevándorlási és menekültügyi miniszter kaptak szót. Mitarákisz beszámolójában ismertette, hogy Athéntól a mintegy hetven kilométerre fekvő táborban húsz bevándorló esetében állapították meg, hogy fertőzött.

– A szigeteken egyelőre még nem találtunk koronavírusos menedékkérőt – mondta a miniszter, aki szavai szerint elrendelte, hogy az ottani zsúfolt szállókon is speciális egészségügyi személyzet kezdje meg azonnal a tesztelést. A görögöknek természetesen arra is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk, hogy a migránsokat anyanyelvükön tájékoztassák, mindemellett pedig görög rendőrök őrzik a karantén alá került szárazföldi szállót. – Sajnos azt is meg tudom erősíteni, hogy Törökország a járványhelyzet miatt már nem vesz vissza tőlünk menekülteket – tudatta Mitarákisz.

Védőmaszkot viselő bevándorlók készülnek áthajózni Leszboszról a szárazföldre
Fotó: Reuters

A 2016-os EU-török migrációs alku értelmében Ankara a 2016. már­cius 20. után Európába átkelő összes migránst visszavenné, s a visszaküldött minden egyes szír migránsért egy másik szírt telepítene át Törökországból az unió területére. Brüsszel emellett hatmilliárd eurós támogatást helyezett kilátásba a török segítségért.

A kudarcba fulladt migrációs alku a parlamenti ülés visszatérő témája volt. Görögország nyomatékosan kérte az Európai Bizottságtól, hogy úgy dolgozza át a megállapodást, hogy az valóban csökkentse az országra nehezedő bevándorlási terhet. – Százezer menedékkérő van az országban, ebből negyvenezer csak a szigeteinken – érvelt Nótisz Mitarákisz. Ylva Johansson uniós belügyi biztos is arra figyelmeztetett a járványhelyzet margóján, hogy Görögország humanitá­rius katasztrófa kapujában áll. Egyúttal bejelentette, hogy húsvétig hét uniós tagállam legalább kétezer, felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorút átvesz a szigetekről.

– Most azon kell dolgoznunk, hogy ne alakuljon ki gócpont a táborokban – figyelmeztetett.

A Görögországban tevékenykedő civil szervezetek gyakorlatilag a járvány európai kirobbanása óta ketyegő bombaként írják le a helyzetet. A húszezer bevándorlónak otthont adó Leszbosz szigetén egyébként jelenleg hat koronavírusos esetet tartanak számon – egyikük sem bevándorló. A helyszínen lévő orvosok szerint az itt élő migránsok zöme amúgy is rossz egészségi állapotban van: átázott sátrakban alszanak, a napjuk nagy részét pedig a hidegben töltik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.