Gyanús migránshajók

Egy civil szervezet állítja, elsüllyedhetett egy bevándorlókat szállító hajó Málta közelében.

2020. 04. 14. 6:50
Rescued migrants amid the spread of coronavirus disease (COVID-19) in Senglea
Vallettai közegészségügyi tisztviselő ellenőrzi a behajózott afrikaiakat Fotó: REUTERS/Darrin Zammit Lupi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsüllyedhetett egy bevándorlókat szállító hajó Málta partjainak közelében – legalábbis ezt állítja a földközi-tengeri migrációt figyelő civil szervezet, az Alarm Phone. Az NGO a Twitter-mikroblogon a minap azt írta: „Úgy tűnik, megtörtént az, amitől a legjobban tartottunk. Több forrás szerint egy hajó felborult és többen meghaltak.„ Az olasz parti őrség és az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) is cáfolta ugyanakkor a hajó katasztrófáját. A Frontex felderítő repülőgépei pénteken négy migránscsónakot észleltek a Földközi-tengeren. Kettő ezek közül már megérkezett Szicíliára, a másik kettő máltai felségvizeken hajózik.

Evarist Bartolo máltai külügyminiszter ugyanakkor szombaton világossá tette: az ország már nem tudja kezelni a menedékkérőket, mivel az ország ­erőforrásait kimeríti a koronavírus-járvány elleni harc. A tárcavezető azt is világossá tette: Valetta álláspontja szerint a bevándorlókat segítő civil szervezetek az embercsempészetet ösztönzik. Az Alarm ­Phone ezt sem hagyta szó nélkül. A Twitteren azt írták: a migrációt nem lehet megállítani. Miközben az európai hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy az emberek megfulladjanak, mielőtt elérnék a kontinenst, az emberek továbbra is küzdenek szerte a tengeren. Az NGO emlékeztetett továbbá: vasárnap 101 migráns érkezett a szicíliai Pozzallóba, de Lampedusa, Linosa és Pantelleria szigetére is érkeztek újabb bevándorlók a napokban.

Vallettai közegészségügyi tisztviselő ellenőrzi a behajózott afrikaiakat
Fotó: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

A civil szervezetek azután kezdtek el megújult erővel nyomást gyakorolni az uniós tagállamokra, hogy a mindeddig egyébként bevándorláspárti baloldali olasz kormány múlt héten közölte: a jelenlegi egészségügyi körülmények között Olaszország nem számít biztonságos országnak, ezért lezárják a kikötőket. Az intézkedéssel ugyanakkor Róma közvetetten az Alan Kurdi nevű civil hajónak üzent, amely mintegy 156 migránssal a fedélzetén kikötési engedélyt kért Rómától. A német Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) hajója Líbiá­nál vette fedélzetére a migránscsoportot, majd elindult az olaszországi partok felé. Róma példáját követve Málta és Líbia is lezárta a ­kikötőit, ami azt jelenti, hogy a civil szervezetek biztatására útnak indult bevándorlók patthelyzetbe kerültek, hiszen már az észak-afrikai ország felé sem fordulhatnak vissza.

Az olasz polgári védelmi hatóság úgy döntött, az Alan Kurdi hajón lévő migránsoknak először kéthetes karanténba kell vonulniuk egy másik hajón, ahol az Olasz Vöröskereszt megfigyelése alá kerülnek. Az egyelőre nem világos, hogy a menedékkérők a kéthetes vesztegzárat követően hol léphetnek partra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.