Helyszíni beszámolók a capitoliumi véres összecsapásról + galéria

Számos új információ látott napvilágot egy nappal a kongresszus épületének megrohamozása után.

2021. 01. 07. 21:06
BIDEN, Joe; PELOSI, Nancy; TRUMP, Donald
Washington, 2021. janur 6. Donald Trump republiknus prti amerikai elnk tntet tmogatinak egyike Nancy Pelosi kpviselhzi elnk irodjban, miutn a tntetk betrtek az amerikai trvnyhozs washingtoni pletbe, a Capitoliumba 2021. janur 6-n. A tmads miatt flbeszaktottk a kongresszus kt hznak lst, amelyen vrhatan hivatalosan is vglegestik a demokrata prti jellt, Joe Biden gyzelmt hoz november 3-i amerikai elnkvlaszts eredmnyt. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több száz, békésen tárgyaló politikus és más jelenlévők hirtelen megrémültek: a padok és asztalok alá bújtak, miközben a Nemzeti Gárda tisztjei gázálarcokat osztottak ki nekik, és könnygáz bevetésével igyekeztek feloszlatni a tüntető tömeget. A politikusok éppen az elektori szavazatokat hitelesítették, amikor egyszer csak megjelent a tiltakozó tömeg, majd hirtelen üvegcserepek és betört épületajtók borították a padlót – ilyen és ehhez hasonló helyszíni beszámolókról adtak hírt az amerikai sajtóorgánumok azután, hogy négy órán át tartott a washingtoni Capitolium szerdai ostroma.

Ismert volt, hogy erőszakos tüntetésre készülnek

A tüntetők már régóta szervezkedtek

– derült ki az amerikai ProPublica nonprofit szervezet összeállításából.

Sajtóhírek szerint a tüntetők nem rejtették véka alá, hogy már 2020 decemberének első fele óta a demonstráció megszervezésén dolgoznak, a hatóságok azonban nem tették meg a szükséges előkészületeket a Capitoliumban ülésező politikusok zavartalan munkájának biztosításához. A hatóság felkészületlenségét Larry Schaefer nyugdíjas rendőr is kritikával illette.

– Ez nem egy hirtelen jövő tüntetés volt, amely egyszer csak felbukkant. Van egy tervezett, előre ismert demonstráció, amely erőszakká fajulhat és fenyegetést jelent. Miért nem készültek fel, mint ahogy azt a múltban mi is tettük?

– tette fel a kérdést Schaefer, akinek megjegyzésére nem válaszolt az illetékes rendőrség.

Szakértők szerint a rendőrségnek elegendő információja volt ahhoz, hogy megakadályozza a washingtoni tragédiát.

„Arra jutottunk, hogy január 6-án elfoglaljuk a Capitolium épületét”

– írták oldalukra még tavaly, december 23-án az amerikai Stop The Steal nevű mozgalom vezetői, Donald Trump leköszönő amerikai elnök támogatói, akik szerint a demokraták elcsalták a novemberi elnökválasztást.

A szerda esti tüntetésnek a „vad tiltakozás” nevet adták a szervezők az elnök egy korábbi, közösségi oldalára írt bejegyzése nyomán, melyben maga Trump is utalást tett a szerdai eseményekre. A Stop The Steal vezetői arra buzdítottak minden olyan állampolgárt, aki részt kívánt venni a tüntetésen, hogy ne viseljenek maszkokat, valamint hogy hozzanak hálózsákokat és sátrakat magukkal.

Négyen haltak meg

Ashli Babbittként azonosították azt a 35 éves nőt, akit az amerikai rendőrség egyik tisztje nyakon lőtt a washingtoni Capitoliumban történtek során. A nőt még kórházba tudták szállítani, néhány órával később azonban belehalt a sérüléseibe. Az eredetileg a kaliforniai San Diego városa környékéről származó nő – az amerikai légierő veteránja – Trump támogatója volt, és azért utazott az Egyesült Államok másik felébe, hogy megakadályozza, hogy a demokrata Joe Biden legyen az ország következő elnöke. Sajtóhírek szerint Babbitt a közösségi oldalán is közzétett egy bejegyzést, miután törölték a fővárosba tartó repülőjáratát.

„Semmi sem állíthat meg minket”

– írta Babbit a Twitter-oldalára, utalva arra, hogy nincs rossz időjárás, így nem tartja indokoltnak a járatmódosítást.

A KUSI News amerikai hírcsatorna megkereste a lelőtt nő családját, akik elmondták, hogy Babbitt mintegy tizennégy éven keresztül az amerikai légierőnél szolgált. A férje hozzátette, hogy elhunyt feleségét összesen négyszer vetették be katonai szolgálata idején, egyes sajtóhírek szerint magas rangú biztonsági tiszt volt, más értesülések szerint azonban állatorvosként dolgozott a hadseregnél.

A capitoliumi eseményekről több felvétel is nyilvánosságra került, melyek közül az egyiken Babbitt éppen tüntetőtársait próbálja figyelmeztetni, hogy a rendőröknél fegyver van, ezt követően dördült el a halálos lövés. Sajtóhírek szerint más tüntetők jelezték a nőnek, hogy ne akarjon áthatolni a rendőrségi kordonon, Babbitt azonban nem hallgatott rájuk.

– Amikor átmászott az ablakon, közvetlenül a nyakába lőttek, és hátraesett

– mondta egy szemtanú a CNN riportjában.

A 35 éves nőn kívül egy másik nő és két férfi is életét vesztette a zavargások során, akiknek a kilétéről a rendőrség nem hozott nyilvánosságra információkat, továbbá arról sem tettek említést, hogy mi volt a haláluk pontos oka.

Fotó: MTI/EPA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.