Horst Seehofer: A menekültkérdés ugyanolyan fontos, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem

A menekültügy körüli kérdések megoldása ugyanolyan fontos az Európai Unióban (EU), mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem – mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter pénteken az EU-tagországok zágrábi informális belügyminiszteri találkozója előtt. Német hírportálok jelentései szerint a miniszter arról is szólt, hogy lehetséges egy olyan közös menekültügyi rendszer, amelyben a menedékkérők befogadása nem kötelező valamennyi tagországnak.

Forrás: MTI2020. 01. 24. 18:30
Christian Social Union (CSU) party congress in Nuremberg
Outgoing Bavarian State Premier and head of the Christian Social Union (CSU) Horst Seehofer speaks during the Christian Social Union (CSU) party congress in Nuremberg, Germany, December 16, 2017. REUTERS/Michaela Rehle - UP1EDCG0PZLI9 Fotó: Michaela Rehle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horst Seehofer sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a menekültügy körüli kérdések megoldása a 2015-ös nemzetközi migrációs válság óta várat magára, és a jelenlegi helyzet fenntartása a lehető legrosszabb megoldás. Mint mondta, közös európai gondról van szó, ezért közös európai megoldást kell találni.

Ez „éppen annyira fontos, mint a Green Deal” – utalt a miniszter az Európai Bizottság európai zöld megállapodás (European Green Deal) nevű klímavédelmi csomagjára.

Elmondta: lehetséges egy olyan kompromisszumos megoldás, amelyben egyes országok befogadnak menedékkérőket, mások pedig a befogadás helyett pénzzel járulnak hozzá a közös feladat megoldásához. Az viszont fontos, hogy a tagállamok túlnyomó többsége hajlandó legyen menedékkérők befogadására, és „ne vásárolja ki magát” – fogalmazott a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Horst Seehofer arról is szólt, hogy Németország támogatná a Sophia nevű földközi-tengeri EU-s haditengerészeti művelet átszervezését, hogy az EU-s hajók részt tudjanak vállalni a líbiai fegyverembargó ellenőrzésében.

Megjegyezte: nem kifogásolná, ha az átalakított művelet keretében kimentenének bajba jutott embereket a tengerből, arra azonban ügyelni kellene, hogy az EU-s küldetésből ne legyen Líbia és Olaszország közötti „taxiszolgáltatás”.

A Német Szövetségi Belügyminisztérium a tárcavezető horvátországi látogatásáról szóló közleményében arról is tájékoztatott, hogy Horst Seehofer a határellenőrzésért felelős helyi hatóságok munkáját segítő hőkamerákat adott át Davor Bozinovic horvát belügyminiszternek. Az eszközök összértéke 350 ezer euró (120 millió forint). Németország ezzel a hozzájárulással is segíti Horvátországot az EU-s külső határ ellenőrzésében – mondta Horst Seehofer, hozzátéve, hogy a migráció hatalmas kihívás, amellyel csak közösen lehet megbirkózni.

A miniszter kiemelte, hogy az EU-s menekültügyi rendszer reformja kiemelt téma lesz a horvát soros EU-elnökséget az év második felében váltó német soros elnökség programjában is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.