Hősként ünnepelték Racketét

Egészen elképesztő bevándorláspárti szeánszon vagyunk túl. Elfogadhatatlan és szélsőséges hozzászólások sorát hallgattuk végig – összegezte a történteket Hidvéghi Balázs.

2019. 10. 03. 15:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vastaps fogadta az Európai Parlament bel- és igazságügyi bizottságában csütörtökön Carola Racketét, a Sea-Watch migránsmentő hajó kapitányát, aki arról híresült el, hogy a nyáron rács mögé került Olaszországban, mert a hatóságok engedélye nélkül kötött ki több tucat bevándorlóval a fedélzetén Lampedusán. Azóta az is kiderült, hogy a holland zászló alatt hajózó „civil” hajó valószínűleg bűnözőket is a kontinensre hozott. A szakbizottsági ülésen Rackete nem válaszolt az ezzel kapcsolatos vádakra, „szégyenletesnek” nevezve, hogy civileket ítéljenek el a törvények betartása miatt. A Sea-Watch legénysége – így a német kapitány – ugyanis a nemzetközi tengerjogra hivatkozik, amely kimondja: kötelesség a veszélyben lévő emberek segítségére sietni. – Nagyon nehéz így európainak éreznem magam – mondta indulatosan Rackete arról, hogy egyes tagállamok vonakodnak a menekültbefogadástól.

A parlamenti szakbizottság liberális–zöldpárti része gratulációval fogadta a 31 éves kapitány szavait. Sophie in’t Veldt, az Emmanuel Macron francia elnök pártja által uralt Újítsuk meg Európát elnevezésű liberális frakció holland képviselőnője például elmondta: szerinte az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex színtiszta politikai döntést hoz, amikor arra hivatkozik, hogy korlátozott jogköre miatt nem ment ki mindenkit a Földközi-tengerből.

– Az is egy ilyen politikai döntés, ha bűncselekménynek bélyegezzük a bevándorlók mentését – tette hozzá. Az Európai Bizottságnak az ülésen jelen lévő képviselője, Michael Shotter, a migrációs ügyekben illetékes igazgató utóbbit megerősítve kijelentette: a szóban forgó civil mentőszervezetek az uniós szabályok alapján nem követnek el bűncselekményt. Elszabadultak az indulatok az olasz bevándorlásellenes Liga, illetve a belgiumi Flamand Érdek képviselőinek hozzászólásai után: ők megkérdezték, hogy Rackete – akinek szerintük börtönben lenne a helye – hogyan is jöhetett a pódiumra.

– Egészen elképesztő bevándorláspárti szeánszon vagyunk túl. Elfogadhatatlan és szélsőséges hozzászólások sorát hallgattuk végig – összegezte a történteket újságíróknak Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő, aki az ülésen felszólalva többek között azt ajánlotta Rackete figyelmébe: életeket valóban menteni kell, de a törvényesség mentén.

– A józan ész talaján állókat lehurrogták a bevándorláspártiak – hangoztatta Hidvéghi, hozzátéve: a kormánypárti képviselőknek az elhangzott sértések és a kioktató hangnem ellenére is meg kell őrizniük a nyugalmukat.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.