Igenis legyőzhető a koronavírus-járvány

A kínai hatóságok gyors és határozott fellépésének köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, Dél-Koreában pedig a nagyszámú tesztelés vezetett eredményre. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó hálózatelméleti szakértő szerint az emberek közötti érintkezés drasztikus csökkentésével biztosan legyőzhető a járvány.

Csekő Imre
2020. 03. 10. 19:04
-
Vatikánváros, 2020. február 26. A koronavírus-járvány elleni védekezésül szájmaszkot viselõ hívek Ferenc pápa heti általános audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2020. február 26-án. MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti Fotó: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért sikerülhetett imponáló hatékonysággal megfékezni a koronavírus terjedését Kínában, mert korábban soha nem látott mértékben alkalmazták a hálózatelméleti kutatások eredményeit – tudtuk meg egy lapunk által megkeresett hálózatkutató szakembertől.

Az 1,4 milliárd lakosú ázsiai országban mára napi negyven körülire csökkent a megbetegedések száma, úgy, hogy 3-4 hete még több ezer fertőzés volt naponta. Mindezt annak ellenére érték el, hogy – mivel Kínában tört ki a járvány –, a hatóságoknak először meg kellett érteniük a problémát, és csak azután tudtak hatékonyan fellépni ellene.

A hálózatkutató szerint az a kulcskérdés, hogy sikerüljön lecsökkenteni a már megbetegedettek továbbfertőzésének mértékét: – Ha egy beteg kevesebb, mint egy további embert fertőz meg, a vírus nem tud tovább terjedni, és elhal – fogalmazott a szakértő. Kínában kevesebb, mint két hónap alatt a gyors és határozott föllépésnek köszönhetően sikerült 3,8-ról 0,32 körülire lenyomni a továbbfertőzési rátát. A hálózatelmélet alapján az akkor lehetséges, ha az emberek közötti kontaktusok számát és idejét drasztikusan csökkentjük.

Ehhez radikális lépésekre volt szükség Kínában, ahol Vuhan városát teljesen lezárták, a tartományban kijárási tilalmat rendeltek el, és további tartományokban és városokban is jelentősen korlátozták közel egymilliárd ember szabad mozgását. Az intézkedéssorozatot Nicholas A. Christakis, a Yale Egyetem Hálozattudományi Intézetének társigazgatója társadalmi atombombának nevezte, de a határozott fellépés vitathatatlanul meghozta eredményét. A sikerhez az is hozzájárulhatott, hogy a kínai autoriter pártállamban kollektivista szemlélethez szoktatott emberek együtt kellett működjenek a hatóságokkal.

Más védekezési módok is hatékonyak lehetnek azonban. A széles körű, gyors tesztelés is eredményt hozhat. Dél-Koreában rövid idő alatt több, mint százezer ember esetében végeztek szűrővizsgálatot. Olyan mobil tesztállomásokat állítottak föl, ahol autóval áthajtva tíz perc alatt megvan a vizsgálat eredménye. Egy hete a koreai kormány bejelentette, hogy 9,8 milliárd dollárt fordítanak a védekezésre. A döbbenetes mértékű anyagi és technikai ráfordításnak meg is lett az eredménye. Tegnap már csak 165 megbetegedés volt az országban, pedig két hete még négyszáz fölött voltak a számok. A széles körű tesztelés miatt magas – 7500 fölötti – a hivatalos esetszám Dél-Koreában, viszont rendkívül alacsony – mindössze 0,6 százalékos – a halálozási arány.

Olaszországban egy darabig hasonló számokkal találkoztunk, mint Dél-Koreában, viszont a római kormánynak nem sikerült időben hatékonyan föllépnie. Itáliában továbbra is nő a napi esetszám, és 9200 betegre több, mint 460 halálozás jut.

A lapunknak nyilatkozó kutató arra hívta föl a figyelmet, hogy a járványok terjedése esetén jellemző exponenciális esetszám növekedés jelent komoly veszélyt. – A lappangási idő miatt a megbetegedések száma valójában egy olyan értéket mutat, ami korábban volt valós – hangsúlyozta a szakember, aki szerint Olaszország már elérte a vuhani átfertőzöttségi szintet, de mivel nem léptek időben és elég határozottan, náluk sokkal jelentősebb terjedésre lehet számítani, mint Ázsiában.

Laikusként nem is gondolnánk mekkora jelentősége van az exponenciális növekedésnek. Amennyiben hosszabb ideig nem sikerül megfékezni az emelkedést, kirívóan magas számokhoz juthatunk. A koronavírus esetében viszont, ha sikerül az emberek közötti érintkezések számát jelentősen csökkenteni, valamint a higiéniás intézkedések betartásával a továbbfertőzés esélyét mérsékelni, jelentős változások érhetőek el.

Amennyiben száz megbetegedésről indulva naponta húsz százalékkal nő a fertőzések száma, harminc nap múlva mintegy 23000 beteg lesz. Viszont, ha csak tíz százalékos a naponkénti emelkedés, csupán 1700 megbetegedést regisztrálhatunk egy hónap után. Rendkívül sok múlik tehát a megfelelő fellépésen, és a hatóságokkal való állampolgári együttműködés mértékén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.