Jóváhagyták az 1900 milliárd dolláros amerikai mentőcsomagot

Joe Biden: Az amerikai emberek beoltása az egyetlen módja annak, hogy legyőzzük a járványt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 11. 9:45
BIDEN, Joe
Washington, 2021. február 4. Joe Biden amerikai elnök a külpolitikájáról beszél a washingtoni külügyminisztériumban 2021. február 4-én. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta szerdán az Egyesült Államok kongresszusának alsóháza Joe Biden elnök 1900 milliárd dolláros mentőcsomagját, amelyet néhány nappal ezelőtt – bizonyos módosítások után – fogadott el a felsőház. A demokrata többségű képviselőház 220:211 arányban hagyta jóvá a republikánusok által vitatott csomagot, amelynek célja, hogy segítse a koronavírus-járvány elleni küzdelmet és a legyengült amerikai gazdaság helyreállítását.

A szenátus szombaton csak módosítások után fogadta el az alsóház által egyszer már jóváhagyott tervezetet, ezért az visszakerült a képviselőház elé végső jóváhagyásra. Az alsóház által elfogadott korábbi változat különbözött a mostanitól. Például heti háromszáz dollár helyett heti négyszáz dollárral egészítette volna ki a munkanélküli segélyt, illetve a képviselőház változata a jelenlegi mintegy duplájára, 15 dollárra emelte volna az óránkénti minimálbért, ezt a szenátusban azonban nem sikerült elfogadtatni.

A szerdán elfogadott javaslat értelmében az évi 75 ezer dollárnál kevesebbet keresők egyszeri, közvetlen juttatásként ezernégyszáz dollárt kapnak majd. Ezen kívül heti háromszáz dollár munkanélküli segélyt folyósítanak mindazoknak, akik a járvány miatt elveszítették a munkájukat. A gyermekek után járó adókedvezmény összegét hat év alatti gyermekek esetében kétezerről háromezer-hatszáz dollárra, míg a hatévesnél idősebbeket nevelő szülőknél háromezer dollárra növelik.

A szövetségi kormányzat háromszázötvenmilliárd dollárral segíti ki az államokat és az önkormányzatokat, amelyeknek a válság miatt tátongó űr keletkezett a költségvetésében. Százharmincmilliárd dollárt juttatnak majd az iskoláknak a vírus elleni védekezés finanszírozására, és kilencvenmilliárd dollárral támogatják a közlekedés és az infrastruktúra fejlesztését. A csomag tartalmaz emellett egy ötvenmilliárd dolláros tételt, amelyet a koronavírussal kapcsolatos tesztelésére és kontaktkutatásra költhetnek majd.

A segélycsomag tartalmaz még egy 27,4 milliárd dolláros sürgősségi lakásbérleti támogatást a rászoruló embereknek, amellyel a kabinet célja a kilakoltatások megakadályozása. További tízmilliárd dollárt különítenek el arra, hogy a bajba jutott ingatlantulajdonosok elkerülhessék a végrehajtást. A törvényjavaslat ötmilliárd dollárt szán a hajléktalanság problémájának kezelésére és további ötmilliárd dollárt a közüzemi számlákkal hátralékba került emberek támogatására.

Joe Biden a mentőcsomag elfogadását követő sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott: „Az amerikai emberek beoltása az egyetlen módja annak, hogy legyőzzük a járványt, helyreállítsuk a gazdaságot, s visszakapjuk az életünket és a szeretteinket. Ezért annyira fontos a mentőcsomag.” – Ez a törvényjavaslat történelmi győzelmet jelent az amerikai nép számára. Alig várom, hogy a hét végén aláírjam – mondta az amerikai elnök, miután megköszönte Nancy Pelosi demokrata házelnöknek és a többi törvényhozónak a csomag elfogadását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.