Káosz az olaszoknál: mindenki győzött a választásokon?

A Conte-kormány ugyan elkerülte a bukást, de törékeny koalíciója továbbra is viharos tengeren evez tovább.

2020. 09. 22. 15:54
Italian Interior Minister Matteo Salvini and Italian Prime Minister Giuseppe Conte attend a commemoration ceremony to mark the anniversary of the assassinations of judges Giovanni Falcone, and Paolo Borsellino, in Palermo
Matteo Salvini belügyminiszter és Giuseppe Conte miniszterelnök. Elfordultak egymástól Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A választásoknak vége, a médiakáosz azonban még csak most kezdődik – írta elemzésében Giuliano Bifolchi, a római székhelyű ASRIE politikai intézet elemzője az olasz tartományi választások és az azzal egy időben megtartott, a parlament létszámcsökkentését előirányzó referendum sajtóvisszhangjait értékelve. A politikai elemző szerint ugyanis

a voksolás valamennyi résztvevője jól láthatóan magát kiáltja ki a szavazások győztesének, a médiumok pedig fejvesztve versenyeznek, hogy saját pártpreferenciáik szerint győzködjék a választókat arról: ki a voksolás valódi nyertese.

– Még a nagyobbik kormánypártnak számító, ámde a népszerűségét már rég elveszítő Öt Csillag Mozgalom (M5S) is győztesnek kiáltotta ki magát, csak mert a rendszerellenes mozgalomból lett párt zászlóshajójának számító projektet, azaz a parlament létszámcsökkentését nagy többséggel megszavazták a választók. Csak közben azt se feledjük, hogy az M5S tulajdonképpen megszűnt létezni a regionális választásokon: egyetlen régiót sem tudott megszerezni magának, miközben a felsőházban is mandátumot veszített – írta Giuliano Bifolchi.

Matteo Salvini Milánóban adta le szavazatát vasárnap a tartományi választásokon. Fotó: Ruters/Flavio Lo Scalzo

A másik kormányzó erő, a baloldali Demokrata Párt (PD) értelmezése szerint egyébként ők maguk a voksolás legnagyobb nyertesei, hiszen a közvélemény-kutatások előrejelzései ellenére sem vesztették el sem Toscanát, sem Campaniát, sem pedig Pugliát a feltörekvő egyesült jobboldallal szemben. A kormányközeli Il Fatto Quotidiano című lap a távirati iroda szerint ezzel kapcsolatban úgy értékelt: a kormányt a jobboldallal egyedül küzdő PD mentette meg. A lap mindenesetre sietve hozzáteszi:

a választási bukás elkerülése nem oldotta meg a kormányerők közötti feszültséget; elemzők szerint a Giuseppe Conte vezette kormány továbbra is viharos tengeren evez tovább.

A Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga szintén győzelmet kiáltott, hiszen bár Toscanát és Pugliát nem sikerült elhódítani a vörösöktől, a baloldal fellegvárának számító Marche tartományban – 15 év után először – nyert a jobboldal, ezzel pedig a húsz olasz régióból 15 élén már valamelyik jobboldali párt van. A jobboldali Il Giornale napilap ugyanakkor felhívja a figyelmet: a voksolás egyúttal azt is megmutatja, hogy Salvininek két vetélytársa is akadt: Giorgia Meloninak, az Olasz Testvérek (FdI) elnökének csillaga egyre erősebben ragyog, Marchéban is az FdI jelöltje lett a befutó a vörösekkel szemben, de országosan is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Veneto tartományt immár harmadszorra – ezúttal a voksok több mint hetven százalékával – megnyerő Luca Zaia, a Liga politikusa is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.