Keresik Merkel utódját, közbeszól a járvány

Armin Laschet, Friedrich Merz vagy Markus Söder – nemcsak külföldön, de a német polgár számára sem olyan ismert nevek ezek, mint Angela Merkelé. Pedig a kancellár jövőre várhatóan távozik a hivatalából, és az említettek közül kerülhet ki az utódja.

2020. 07. 03. 12:39
Germany's CDU party Ash wednesday event in Kirchveischede
Armin Laschet esélyein sokat ronthatott a koronavírus Fotó: Leon Kuegeler Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a németek mindennapi életébe szólt bele a koronavírus-járvány, átírva a nyaralási terveiket is, de a politikai forgatókönyvekben is mély nyomot hagyott. A csaknem kétszázezer német vírusfertőzött és a Covid–19 kilencezer halálos áldozata dacára a járványhelyzet higgadt kezelése növelte Angela Merkel kancellár és a keresztény uniópártok, a CDU/CSU népszerűségét. Egy friss felmérés szerint az uniópártok támogatottsága 36,5 százalékra ugrott, míg a Zöldek 17, a CDU/CSU-val nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták pedig 16 százalékon állnak. Ez azt jelenti: a 2021-re tervezett Bundestag-választásokra a jelen állás szerint csak a CDU/CSU-nak lehet kancellárképes jelöltje. Márpedig Merkel minden alkalommal, amikor megkérdezik tőle, azt válaszolja: most látja el utoljára a kormányfői teendőket. Az európai sajtó ezért is emlegeti a politikai hattyúdalaként Németország most debütált EU-elnökségét, amelynek fő feladata a járvány gazdasági kárainak enyhítése Európában.

Armin Laschet esélyein sokat ronthatott a koronavírus
Fotó: Reuters

A vírus másképp is beleszólt a politikába. Lemondták a kereszténydemokrata CDU rendkívüli kongresszusát, amely megválaszthatta volna Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök utódját, aki vezetői kudarca, a sorozatosan gyenge választási szereplés ­miatt kényszerül távozásra. Az új vezetőt – aki kancellárjelölt is lehet – decemberben nevezik meg. Három középkorú férfi száll ringbe, ­mindannyian a CDU által irányított legnagyobb tartományból, Észak-Rajna–Vesztfáliából származnak. De a merkeli vonalhoz sorolható Armin Laschet tartományi kormányfő esélyeit a megkérdezettek háromnegyede szerint rontja a vírus szétterjedése egy helyi húsüzemben; felelőtlenség miatt több mint 1500-an fertőződtek meg, 6400 fő – főleg romániai vendégmunkások – karanténba került. Laschet riválisai közül Norbert Röttgen egykori Bundestag-frakcióvezetőt nem tartják esélyesnek, fő ellenfele a kancellár bevándorláspolitikáját élesen bíráló, konzervatív Friedrich Merz lehet. – Merkel mindent meg fog tenni Merz győzelmének megakadályozásáért, mert az ártana a politikai örökségének – mondta lapunknak Nógrádi György Németország-szakértő.

A nagykoalíció alternatívájaként felmerült a CDU/CSU–Zöldek szövetségkötés lehetősége; ennek főpróbájának tekintik a Sebastian Kurz vezette, hasonló összetételű osztrák kabinetet. A német uniópártok szimpatizánsainak csaknem fele, míg a Zöldekének a hatvan százaléka nyitott lenne egy ilyen koalícióra, és az élén a legtöbben Markus Söder bajor kormányfőt (CSU) látnák a legszívesebben. De ennek is vannak hátulütői. – A CDU részéről sokan nehezen fogadnának el egy bajor politikust, a CSU kancellárjelöltje pedig korábban soha nem nyert Bundestag-választást – emlékeztetett Nógrádi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.