Koronavírus: A kígyó lehet a gazdaállat, leállt egy város teljes tömegközlekedése

A közép-kínai Hupej tartományban már 17 halálos áldozatot követelt a tüdőgyulladást okozó új vírus, tudósok átfogó elemzést készítettek a betegségről.

Forrás: MTI2020. 01. 22. 21:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai tudósok szerint a kígyó lehet legnagyobb valószínűséggel a közép-kínai Hupej tartományban már 17 halálos áldozatot követelő új koronavírus gazdaállata.

Több kínai, köztük a pekingi és a vuhani egyetem tudósai a Journal of Medical Virology című folyóiratban szerdán publikálták tanulmányukat az újonnan azonosított koronavírus létező szekvenciáinak átfogó elemzéséről, amelyben összehasonlították különböző állatfajok RNS – ribonukleinsav – szekvenciáit.

A kígyó azon állatok egyike, amelyeket a közelmúltban bezárt vuhani tengeri élelmiszerpiacon árultak. A feltételezések szerint ehhez a piachoz köthető a megbetegedések többsége.

Az elemzés eredményei szerint a 2019-nCoV vírus egy rekombináns vírus a denevérekben lévő koronavírus és egy ismeretlen eredetű koronavírus között.

A rekombináció a szénhidrátszármazékokat tartalmazó összetett fehérjében, a virális tüskeszerű glikoproteinben történt, amely felismeri a sejtfelszíni receptort.

Az eredmények alapján a kutatók feltételezik, hogy a glikoproteinben végbement hasonló rekombináció hozzájárulhatott a fajok közötti átterjedéshez kígyóról emberre.

A kínai kutatók a 2019-nCoV vírus teljes genomját közzétették az amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetek (NIH) és az influenzaadatokat megosztó Global Initiative on Sharing All Influenza Data adatbázisában.

Lezárták a tüdőgyulladást okozó vírus sújtotta Vuhan tömegközlekedési hálózatát

Lezárták a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhan tömegközlekedési hálózatát, a hatóságok egyben felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el a várost a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében – közölte a kínai sajtó helyi idő szerint csütörtökön.

A busz-, a metró-, a komp- és a távolsági személyszállítást végző hálózatokat csütörtök reggel tíz órától leállítják. A 11 millió lakosú város repülőterén és a vasútállomásokon pedig az induló járatokat állítják le.

Az állami sajtó a városvezetés járványellenes akciócsoportjára hivatkozva közölte azt is: a kormány felszólította a lakosokat, ne hagyják el a várost, hacsak rendkívüli körülmények ezt nem teszik szükségessé.

Az intézkedések célja, hogy hatékonyan gátat szabjanak a vírus terjedésének, így biztosítva a lakosság egészségét és biztonságát.

A fertőzésveszély miatt sokan lemondták utazási foglalásukat, arcmaszkot vásárolnak, és kerülik az olyan nyilvános helyeket, mint a mozik és a bevásárlóközpontok.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerdán Genfben tanácskozott a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, de döntését, hogy közegészségügyi rendkívüli állapotot hirdessen-e ki, csütörtökre halasztotta. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kijelentette, hogy rendkívül komolyan veszi azt a döntést, amelyet csakis a megfelelő információk birtokában és megfontolást követően kész meghozni.

A China Daily című angol nyelvű hírlap értesülése szerint 544-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A Zsenmin Zsipao című kínai pártlap korábban 473 fertőzöttről tudott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.