Kötelező a szájmaszk és gumikesztyű használata Moszkvában

A koronavírusos megbetegedések több mint fele továbbra is az orosz fővárosban van.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 12. 16:57
-
Moszkva, 2020. április 14. Védõmaszkot viselõ férfi Moszkva belvárosában 2020. április 14-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök április végéig meghosszabította a kijárási korlátozásokat. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mától életbe lépett új rendelet szerint mostantól Moszkvában minden nyilvános helyszínen kötelező a szájmaszk és a gumikesztyű viselése. Az intézkedést még múlt héten hirdették ki, azonban ezidáig nem volt teljesen világos, hogy pontosan mire terjed ki. Úgy tűnik szinte mindenre: a Covid-19 elleni védelmet elősegítő szájmaszkokat és gumikesztyűket nemcsak a tömegközlekedési eszközökön vagy a kórházakban lesz kötelező hordani, de üzletekben, sőt még a munkahelyeken is.

A rendelet pénzbüntetést is kilátásba helyezett, amely már akkor is érvényesíthető, ha csak az egyik felszerelés hiányzik a kettő közül. A munkahelyeken és üzletekben mintegy 18 ezer forint büntetést szabhatnak ki, míg a tömegközlekedési eszközökön vagy taxikon akár 22 ezer forint lehet a pénzbírság. Az orosz fővárosban március 29. óta van érvényben a kötelező karantén. A lakóhelyet kizárólag indokolt esetben lehet elhagyni, amihez elektronikus engedély igénylése szükséges. A kijárási tilalom megszegéséért hasonló mértékű pénzbírság járhat, mint a szájmaszk és a gumikesztyű hiányáért.

Oroszország a Covid-19 megbetegedések számában már a harmadik helyen áll az Egyesült Államok és Spanyolország után. Az új fertőzések száma napi tízezer fővel növekszik, és kedden meghaladta a 232 ezer főt. Ennek több mint a fele – 121 ezer fő – Moszkvában van.

Múlt héten az orosz hatóságok bejelentették a járvány elleni korlátozások enyhítését: a terv szerint a korlátozó intézkedéseket három szakaszban oldják majd fel, különböző mutatókat figyelembe véve. A korlátozások megszüntetéséről ugyanakkor minden esetben az adott orosz régió vezetője fog dönteni. Oroszországban március 30. óta munkaszünet volt, ami több mint hat hétig, egészen a mai napig tartott.

Tegnapi beszédében az orosz elnök, Vlagyimir Putyin hivatalosan is bejelentette a munkaszünet végét, de hangsúlyozta, hogy a korlátozások feloldása régióról régióra változik majd, és május közepére az elvégzett tesztek számát megduplázzák. A leginkább veszélyeztetett csoportok – 65 évnél idősebbek és krónikus betegségben szenvedők – ugyanakkor továbbra is otthon kell, hogy maradjanak. Putyin továbbá egyszeri segélyeket is ígért: három havi kifizetéseket mintegy 22 ezer forint értékben a három évnél fiatalabb gyermekeket nevelő családok számára, egyszeri közel 45 ezer forintnyi támogatást a 3-15 év közötti gyermekekért, valamint 265 ezer forint kifizetést a szociális intézmények dolgozóinak. Az orosz államfő emellett adókedvezményeket és adóvisszatérítést is bejelentett az egyéni vállalkozók és az érintett szektorok cégei számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.